Banja Luka

PROGRAM PUTOVANJA:

od 39 KM

/po osobi

Drugi po veličini grad u Bosni i Hercegovini. Banja Luka leži s obje strane rijeke Vrbas. Tokom čitavog ljeta na Vrbasu možete vidjeti posebnu vrstu čamca koji postoji jedino u Banja Luci. U vrijeme dok u gradu još uvijek nisu postojali mostovi, dajak jedan od rijetkih čamaca koji se voze uzvodno, služio je kao jedino sredstvo za prelazak sa jedne strane Vrbasa na drugu. Ono što karakteriše dajak jeste njegov neobičan oblik, dužina nešto veća od 7 metara, ali i činjenica da se u njemu ne vesla, nego se koristi motka za odgurivanje koja se naziva dajak, po kojoj je  čamac i dobio ime.  Uz Vrbas na površini od 48.000 kvadratnih metara nalazi se tvrđava Kastel, pravo malo blago za sve ljubitelje historije, s obzirom na to da datira još iz XVI vijeka. Postoje čak i dokazi da je na ovom mjestu, još u III vijeku, postojalo rimsko utvrđenje Kastrum.
Prije nekih 200 godina, na mjestu gdje se danas nalazi Gospodska ulica, bila je jedna obična baruština, poznata kao Muslina bara. Tada je sa nešto malo ušteđenog novca, trgovac Tomo Radlović, prvi na ovom mjestu otvorio svoju prodavnicu pod imenom „Albanija” i postavio temelj ka daljem razvoju ove ulice. Njegov cilj je bio da u svoju prodavnicu privuče malo bogatije klijente (gospodu) i da se na neki način „riješi” onih koji nisu ništa kupovali, već su samo razgledali. Vođen ovim, na zgradu je stavio natpis „Gospodska ulica”, koji se kao neslužbeni naziv među sugrađanima zadržao do danas.

Banja Luka, drugi najveći grad u BiH, poznat po svojim alejama, kestenu, dajaku i dobroj hrani.
Polazak u jutarnjim satima iz Zenice, Žepča, Zavidovića, Maglaja, Doboja … Po dolasku u Banja Luku, zajedno sa lokalnim vodičem obići ćemo: Tvrđavu Kastel, džamiju Ferhadiju (uz priču o gradnji džamije), Gospodsku ulicu, Šeher, Termalne izvore, Samostan Marija Zvijezda -trapisti, Hram Hrista Spasitelja…  Kažu da svaki grad ima svoju ljubavnu priču (Romeo i Julija), tako i Banja Luka ima Sefikadu i Omera.
Imat ćemo priliku provozati se dajak čamcima, jedini čamci na svijetu koji idu uzvodno.
Ručak po slobodnom izboru ali ko nije bio „kod Mahe“ ne zna šta je banjalučki ćevap.
Poslije šetnje Banja Lukom posjeta Delta shopping centru Banja Luka.