Čarobni Lisabon

od 1.775 KM

/po osobi

Kultni žuti tramvaji, vijugave kaldrmisane uličice, drevne ruševine, katedrale s bijelim kupolama i horizont prošaran srednjovjekovnim dvorcima predstavljaju savršenu panoramu Lisabona.

1. DAN: 10 oktobar / utorak SARAJEVO - LISABON

Sastanak grupe na aerodromu Sarajevo, 2 sata prije leta. Let za Lisabon preko Ciriha u 14:50h. Dolazak u Lisabon u 23:00h po lokalnom vremenu. Nakon obavljene pasoške kontrole, odlazak i prijava u hotel. Noćenje.     

2. DAN: 11 oktobar / srijeda LISABON

Doručak u hotelu. U dogovoreno vrijeme krećemo (fakultativno) u obilazak jedne od najljepših evropskih metropola: Lisabon! Posjeta glavnim gradskim lokacijama: Belém četvrt, slikovito područje zapadno od centra grada Lisabona, mjesto čvrsto povezano s portugalskim pomorskim otkrićima prepuno historijskih spomenika i brižno održavanih vrtova; posjet spomenicima: Mosteiro dos Jeronimos ( 1501), Belem toranj (1515) i spomenik pomorskim otkrićima (1960). Vožnja do starog grada. Parkirat ćemo se u blizini, a potom prošetati do brežuljka prema St. George dvorcu odakle se pruža divan pogled na grad (ovaj dio izleta podrazumijeva cca. 15 minuta hoda do brda zbog saobraćajnih uslova i pristupa autobusima tom dijelu grada). Zatim se spuštamo slikovitim ulicama Alfame, najstarije četvrti grada. Slobodno vrijeme za odmor i ručak. Povratak u hotel. Noćenje.

3. DAN: 12 oktobar / četvrtak SINTRA / CABO DA ROCA / CASCAIS

Doručak u hotelu. Nakon doručka, (fakultativno) izlet u Sintru. Polazak iz hotela autocestom prema Sintri, šarmantnom gradiću koji je zbog svojih prirodnih ljepota i mikroklime portugalska kraljevska porodica izabrala kao mjesto odmora. Zbog svoje bogate historije i građevina, Sintra je uvrštena u UNESCO-ovu svjetsku baštinu.

 Posjeta kraljevskoj palati iz 14. vijeka, a potom slobodno vrijeme za istraživanje  centra. Polazak prema Cabo da Roca, najzapadnijoj tački kontinentalne Evrope. O ovom posebnom mjestu, veliki portugalski epski pjesnik, Luis de Camões je napisao: “Ovo je mjesto gdje završava zemlja i počinje more”.  Vožnja obalnim područjem Guincho, dolazak u Cascais, nekadašnje ribarsko selo koje je danas više orijentisano na usluge i turizam. Ako vrijeme dopusti, nešto slobodnog vremena i  u Cascais Bay-u. Povratak do hotela.  Noćenje.

4. DAN: 13 oktobar / petak LISABON

 Doručak u hotelu. Slobodan dan za individualne aktivnosti, istraživanje ljepota grada, šoping…

U večernjim satima mogućnost /fakultativno/ odlaska na Fado večeru.

“FADO DINNER & SHOW” – VEČERA UZ FADO MUZIKU I SHOW

Smješten u Alfama četvrti, najstariji u gradu, idealno mjesto za tradicionalni portugalski obrok. Tokom večere slušamo Fado, nacionalne pjesme. Fado je često poređen sa Gospelom zbog čvrstog karaktera melodije, a pjeva se uz svijeće sa mističnim zvukom portugalske gitare u pozadini. Tekst pjesma može zvučati kao bluz jer neke od njih govore o izgubljenoj ili zabranjenoj ljubavi ali atmosfera je vesela kad god je tema o dobrom vinu, borbi s bikovima i provođenju vremena sa prijateljima! Povratak u hotel.  Noćenje.

5. DAN: 14 oktobar / subota BATALHA / NAZARE / OBIDOS

Doručak u hotelu. Nakon doručka odlazak u Batalhu, tamo  ćemo posjetiti portugalsko Gotičko remek djelo koje je uvršteno u UNESCO-ovu Međunarodnu listu kulturne baštine. Manastir Santa Maria Viktoria datira iz 14-16. vijeka  i  spada u jedno od nacionalnih obilježja. Specijalno priznanje moramo pokloniti kapeli Osnivača, kojom dominira veličanstveni mrlja-zastakljeni prozori ”Cloister”,  i nedovršena kapela –  Manuelino. Slijedeća stanica je ribarsko selo Nazare. Slikoviti ribarski grad u kojem se nakon obilaska Sintre, nalazi jedan od ljepših pogleda na tačku iznad Atlantskog okeana. Do povratka u hotel predlažemo da ostatak  slobodnog vremena provedete na plaži uz riblje specijalitete. Nakon slobodnog vremena i ručka (nije uključen u cijenu), polazak za Obidos, srednjovjekovni grad koji dominira svojim zidinama. Povratak u hotel. Noćenje.

6. DAN: 15 oktobar / nedjelja EVORA

Doručak. Nakon doručka, slobodno vrijeme za odmor i shopping, ili u dogovoru sa grupom može se organizovati fakultativni izlet u Evoru. Polazak prema jugu, prema Evori poslije doručka. Evora je jedan od najbolje očuvanih srednjovjekovnih gradova Evrope. Grad je opasan srednjovjekovnim zidinama, i pod zaštitom je UNESCO-a. Šetnja ulicama sa građevinama mavarskog stila iz perioda ranog srednjeg vijeka i renesansnim plemićkim palatama. Panorama Katedrale koja dominira gradom, crkve Svetog Franciska, rimskog hrama posvećenog boginji Dijani, Univerziteta koji su u XVI vijeku osnovali jezuiti, trg Giraldo…

“U Evori postoji, istina je, atmosfera koja se ne nalazi ni na jednom drugom mjestu; Evora ima, tako je, stalnu prisutnost historije na ulicama i trgovima, u svakom kamenu ili sjenci; Evora je uspjela, jeste, da odbrani mjesto iz prošlosti ne uskraćujući prostor sadašnjosti.“ 

Nakon obilaska Evore povratak u Lisabon. Noćenje.

7. DAN: 16 oktobar / ponedjeljak LISABON

Doručak u hotelu. Slobodan dan za individualne aktivnosti. Noćenje.

8. DAN: 17 oktobar / utorak LISABON - SARAJEVO

Rana odjava iz hotela. Doručak za ponijeti će biti pripremljen za sve putnike. Transfer iz hotela za aerodrom u 03:00h. Let u 05:05h iz Lisabona za Sarajevo preko Frankfurta. Dolazak u Sarajevo predviđen je u 11:40h. 

 • Lisabon-55 EUR;
 • Sintra – 70 EUR;
 • Batalha, Nazare, Obidos – 65 EUR;
 • Fado show sa večerom – 70 EUR;
 • Evora – 70 EUR
 • Organizator zadržava pravo promjene cijene u slučaju promjene kalkulativnih elemenata od strane avio kompanije.
 • Ukoliko se ne ispuni kvota za minimalni broj prijavljenih putnika, agencija zadržava pravo otkaza aranžmana, o čemu je dužan pismeno obavijestiti putnike.
 • Aviokompanija zadržava pravo promjene satnice letova, u skladu sa propisima koji postoje u međunarodnom avio saobraćaju. Organizator nije odgovoran za otkazivanje, odgađanje, kašnjenje letova ili izgubljenu prtljagu.
 • Prilikom rezervacije, potrebno je uplatiti min. 40% od ukupne cijene aranžmana. Ostatak uplate najkasnije do 3 sedmice prije polaska.

STORNIRANJE PUTOVANJA OD STRANE PUTNIKA:

 • 5% ako se putovanje otkaže od dana potpisa ugovora do 45 dana prije početka putovanja (blagovremeni otkaz)
 • 10% za otkaz od 44 do 30 dana prije početka putovanja
 • 20% za otkaz od 29 do 20 dana prije početka putovanja
 • 40% za otkaz od 19 do 15 dana prije početka putovanja
 • 80% za otkaz od 14 do 10 dana prije početka putovanja
 • 95% za otkaz od 9 do 6 dana prije početka putovanja
 • 100% ako se putovanje otkaže od 5 do 0 dana prije početka putovanja ili kada putovanje već započne, ili u toku putovanja.

Uz ovaj aranžman važe Opšti uslovi putovanja agencije.

Posebne napomene:

 • Kalkulacija za aranžman je rađena na bazi min 25 uplata. U slučaju smanjenog broja prijavljenih, agencija zadržava pravo korigovanja cijene.
 • Hotel je kategorizacije 3*, centralno lociran, nudi lagan pristup svim atrakcijama, znamenitostima, restoranima i zabavnim mjestima u gradu.
 • Dodatni krevet NA UPIT

Sigurnost u Lisabonu: Lisabon je generalno sigurna metropola, ali nije na odmet malo predostrožnosti, posebno na stanicama javnog prijevoza. Dijelove grada poznate po sitnim pljačkašima je najbolje izbjegavati tokom noći: Bairro Alto, Cais do Sodre i sve male ulice. Čak i neki noćni klubovi u Lisabonu imaju lošu reputaciju što se pljačkaša tiče.

Klima: u Lisabonu vlada mediteranska klima sa blagim zimama i prijatnim ljetima. Na klimu u Lisabonu dosta utiče Golfski zaljev. Prosječna godišnja temperatura je 17 stepeni. Najhladniji mjesec je januar kada se temperatura kreće od 8 do 17 stepeni. Najtopliji mjesec je august i tada se temperatura kreće od 26 do 29 stepeni tokom dana i oko 18 stepeni tokom noći. Prosječna temperatura mora tokom ljeta je 20 stepeni. Ljetnja sezona u Lisabonu traje od maja do oktobra. Novembar, mart i april su prelazni mjeseci i prosječna temperatura je oko 20 stepeni. Decembar, januar i februar su najhladniji mjeseci sa prosječnom temperaturom oko 15 stepeni. Lisabon ima najtoplije zime od svih evropskih metropola. Kiša uglavnom pada tokom zime, a ljeta su obično suha.

Novac: zvanična valuta u Portugalu je EURO. U restoranima i tržnim centrima možete koristiti i sve poznatije kreditne kartice, ali vam svakako preporučujemo da uvijek imate nešto keša kod sebe jer se može desiti da neki restorani ne primaju kreditne kartice. Za slučaj da ste na put ponijeli KM, u Lisabonu na svakom ćošku možete vidjeti mjenjačnice. Upozorenje:  kao i u susjednoj Španiji, u Portugalu u većini mjenjačnica jednostavno neće željeti da vam razmijene KM. Banke u Lisabonu uglavnom rade od 8:30 do 15:00 sati svakim danom od ponedjeljka do petka.

 Važni brojevi telefona:

Nacionalni broj za sve hitne slučajeve: 112. Ako okrenete ovaj broj, dobit ćete vatrogasnu službu, policiju i hitnu pomoć.