Foča

PROGRAM PUTOVANJA:

od 30 KM

/po osobi

Polazak: Zenica, Kakanj, Visoko, Sarajevo

Izuzetna prirodna bogatstva, najveći i najstariji nacionalni park  u Bosni i Hercegovini, najviši vrh u BiH, najočuvanija prašuma u Evropi, sedam glečerskih jezera na jednoj od najljepših balkanskih planina – Zelengori, najdublji kanjon u Evropi, jedinstveni prirodni fenomen Pješčane piramide, te bogato kulturno i historijsko nasljeđe predstavlja grad Foču. 

Muzej Stare Hercegovine Foča osnovan je 1956. godine. Sadrži četiri stalne postavke: Etnografska postavka, Foča u prošlosti, Fočanska republika i Bitka na Sutjesci. Aladža džamija poznata kao Šarena džamija, izgrađena je 1549. godine od klesane sedre, dok su kupole bile načinjene od opeke. Specifičnost i vrijednost Aladža džamije bila je u bujnoj i višebojnoj zidnoj ornamentici koja je prikrivala vanjske zidove i unutrašnjost trema. Smatrala se jednom od najljepših džamija u Bosni i Hercegovini.

Sahat kula sagrađena je 1758. godine. Dubrovačka kneževina poklonila je trgovačkom centru u Foči prvi satni mehanizam 1493. koji je sačuvan i ugrađen u Sahat kulu.

Begova kuća, kuća porodice Avdagić. Građena je polovinom XVIII vijeka od kamena čerpića i drveta.
Fočanska kuća izgrađena je za vrijeme Austrougarske i bila je jedna od prvih i najljepših kuća u centru Foče. Pripadalaje porodici Hadživuković. Ovu jednu od najstarijih i arhitektonski originalnih građevina krasi dvadesetak metalnih vrata i prozora sa „demirima“ izlivenim od gvožđa sa ukrasima.


Hram Svetog Save jedna je od najvećih crkvenih građevina Srpske pravoslavne crkve, izgrađena 2013 godine.


Po povratku kraće zadržavanje u Goraždu, pauza za kafu.
Napomena: mogućnost organizovanog ručka u Aladža džamiji uz doplatu