Iran

od 1.970 KM

/po osobi

Doplata za smještaj u jednokrevetnoj sobi: 690,00 KM

Iran — kolijevka drevne civilizacije, čuvenog persijskog cara Darija, država bogate historije i impresivne arhitekture.

Pođite sa nama na ovo jedinstveno putovanje koje po prvi put nudimo na našim prostorima i garantujemo da ćete biti impresionirani onim što ćete vidjeti i čuti od našeg vodiča koji je cijelo vrijeme sa nama tokom ovog putovanja. Ako želite upoznati nove krajeve, nesvakidašnju gastronomiju ili jednostavno želite nezaboravno i avanturističko putovanje, onda je ovo nešto što ste dugo čekali. Egzotična kultura stara nekoliko hiljada godina, fantastični spomenici i gradovi kao iz bajke, prirodne ljepote od planina prekrivenih snijegom do sušnih pustinja uz more.

DAN 1: 21.10.2023. SARAJEVO – ISTANBUL

Polijetanje sa međunarodnog aerodroma SARAJEVO u 20:30 sati i let prema ISTANBULU. Dolazak u ISTANBUL u 23:25 sati. Slobodno vrijeme do leta za TEHERAN.

DAN 2: 22.10.2023 ... TEHERAN (noćenje Teheran)

Polijetanje prema TEHERANU ujutro u 03:05 sati i slijetanje u TEHERAN ujutro u 06:35 sati. Preuzimanje prtljage, pasoške formalnosti i transfer putnika do hotela. Dolazak u hotel na doručak. Nakon doručka slijedi obilazak TEHERANA – glavnog grada Irana od kraja 18. stoljeća i grada koji istovremeno začuđuje svojim kombinacijom užurbanosti i elegancije. Prijepodne koristimo i obilazimo CENTAR GRADA, VELIKI BAZAR, kraljevsku palaču GOLESTAN – iz vremena dinastije Kadžar….. Slijedi vožnja do hotela i zaduženje hotelskih soba. Slobodno vrijeme za odmor. U večernjim satima šetnja živopisnim kvartom TADŽRIS, obilazak bazara i imamzade džamije SALEH. Povratak u hotel. Noćenje.

DAN 3: 23.10.2023. TEHERAN – KAŠAN – ESFAHAN (noćenje Esfahan)

Rani doručak i odlazak u grad KAŠAN. Po dolasku obilazak vrta FIN koji je reprezentativni primjerak perzijskih vrtova i jedan od najstarijih u Iranu i pod zaštitom je UNESCO-a. Nakon obilaska vrta koji će vas oduševiti fontanama, kanalima, egzotičnim biljkama i drvećem slijedi pauza za ručak. Nakon ručak obilazak KAŠANSKOG BAZARA. U popodnevnim satima polazak prema ESFAHANU i po dolasku zaduženje hotelskih soba. Slobodno vrijeme. Noćenje.

DAN 4: 24.10.2023. ESFAHAN (noćenje Esfahan)

Doručak. Nakon doručka obilazak ESFAHANA (ili ISFAHANA) drugog grada po veličini u Iranu, slavnog i po dinastiji SAFAVID za čijeg je doba ovaj grad bio jedan od najvećih gradova svijeta. Posjeta džamiji ATIK koju krasi nevjerojatna  orijentalna arhitektura i obilazak prelijepog trga NAKŠ-e DŽAHAN. Slijedi pauza za ručak. Nastavak razgledanja i obilazak  PALATE ČEHELSTOUN koju krase prelijepe freske. Slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Noćenje.

DAN 5: 25.10.2023. ESFAHAN – JAZD (noćenje Esfahan)

Doručak. Odlazak u dio grada DŽOLFA koji odiše sasvim drugačijom arhitekturom i luksuznim trgovinama i u kojem se i danas nalaze brojne crkve. Posjeta katedrali VANK. Pauza za ručak. Nakon pauze za ručak šetnja uz rijeku ZAJANDERUD između starih mostova Si o se i Hadžu. Stari most 33 ”SI o SE” je najduži gradski most koji je izgrađen kako bi povezao centar grada s područjem DŽOLFA. Slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Noćenje.

DAN 6: 26.10.2023. ESFAHAN – JAZD (noćenje Jazd)

Doručak. Esfahan je kao jedan od najvažnijih gradova na Putu svile oduvijek bio središte perzijskog obrtništva pa se nakon doručka vraćamo na bazar i slobodno vrijeme koristimo za razgledavanje njegove bogate ponude i eventualnu kupovinu suvenira (ukrasno posuđe, tkanine, stolnjaci, šahovske ploče, ćilimi, tepisi). Pauza za ručak. Nakon ručka u jednom od najljepših iranskih karavansaraja, vožnja do grada JAZDA. Dolazak  u hotel i zaduženje hotelskih soba. Noćenje.

DAN 7: 27.10.2023. JAZD (noćenje Jazd)

Doručak. Nakon doručka obilazak grada labirintskim uličicama stare jezgre koja se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. JAZD je grad čijom panoramom dominiraju tirkizne kupole i minareti te ”hvatači vjetrova” kao tradicionalni pustinjski klima uređaji.  Pauza za ručak. Posjećujemo DŽAMIJU DŽAME, BAZAR, perzijski vrt DOLATABAD sa najvišim svjetskim hvatačem vjetrova… Veče provodimo na krovovima jedne od brojnih kafana s kojih puca pogled na atraktivnu gradsku panorama. Povratak u hotel. Noćenje.

DAN 8: 28.10.2023. JAZD – NAKŠE-e ROSTAM – PERZEPOLIS – ŠIRAZ (noćenje Širaz)

Doručak. Napuštamo JAZD i polazimo (mini busom) prema ŠIRAZ-u pri čemu putem posjećujemo NAKŠ-e ROSTAM upoznajući se sa perzijskom historijom na ahemenidskim grobnicama. Pauza za ručak. Nakon ručka vožnja do PERZEPOLISA – svojevremeno prijestolnice slavnog ahemenidskog carstva. Nastavak vožnju do ŠIRAZA i po dolasku smještaj u hotel.  Slobodno vrijeme. Noćenje.

DAN 9: 29.10.2023. ŠIRAZ (noćenje Širaz)

Rani doručak. Odlazak u NASIR OL MOLK DŽAMIJU i uživanje u čaroliji koju prave zraci sunca dok ulaze u džamiju kroz šarene prozore obasjavajući bogatu unutrašnjost jedne od najljepših džamija Irana. Slijedi šetnja obližnjim perzijskim vrtom NARANDŽESTAN koji krasi istoimena prelijepa palata koju je sagradila bogata širaska porodica Kavam, posjeta i obilazak mauzoleja najpoznatijeg perzijskog pjesnika Hafiza. Pauza za ručak. Nakon ručka šetnja i uživanje u šarenilu bazara VAKIL i saraja MOŠIR. Slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Noćenje.

DAN 10: 30.10.2023. ŠIRAZ

Doručak. Razgledanje i šetnja perzijskim vrtovima po kojima je Širaz poznat, posjeta MAUZOLEJU pjesnika SADIJA i botaničkog vrta ERAM. Popodne je predviđeno za slobodno vrijeme, šetnju bazarom i kupovinu prije odlaska. Odlazak na večeru i oko  23:00 sata polazak na širaski aerodrom.

DAN 11: 31.10.2023. ŠIRAZ – ISTANBUL – SARAJEVO

Polijetanje iz ŠIRAZA ujutro u 02:45 sata prema ISTANBULU. Slijetanje u ISTANBUL u 06:30 sati. Slobodno vrijeme do polijetanja za SARAJEVO i polijetanje u 14:45 sati.  Slijetanje na aerodrom u SARAJEVU u 14:35 sati.