Istanbul i Bursa

od 919 KM

/po osobi

 Istanbul ― grad raširen na dva kontinenta i između dva mora. Aja Sofija, Plava džamija, palata Topkapi i kula Galata samo su neke od mnogih historijskih građevina koje ćete imati priliku vidjeti tokom ovog obalska. Osim toga, uživajte i u turskim poslasticama ili čaju dok plutate između Evrope i Azije. Nakon četverodnevnog obilaska Istanbula otkrivamo i nekadašnji glavni grad i središte trgovine svilom Otomanskog carstva ― Bursu.

1.DAN LET SARAJEVO - ISTANBUL 17.09.2023.

Okupljanje grupe na aerodromu u Sarajevu u 07:15h. Let avionom TURKISH AIRLINES u 09:10h let TK 1022. Dolazak u Istanbul u 12:05 h po lokalnom vremenu. Transfer do hotela, check-in u hotelu. Odmor. Nakon kraćeg odmora idemo upoznati jedan dio grada koji je neizostavan prilikom svake naše posjete ovoj metropoli / fakultativno.

Metroom se vozimo  ispod Istiklal ulice i preko Zlatnog Roga do Univerziteta, a zatim pješice nastavljamo do Sulejmanija džamije. Nakon servisnih informacija od pratioca putovanja, slobodno vrijeme za razgled džamije i kompleksa džamije kao i popratnih objekata kao što su turbe Sulejmana Veličanstvenog i njegove voljene supruge Hurem. Nastavak šetnje prema turbetu najvećeg Osmanskog graditelja, Mimara Sinana u čijoj blizini se nalazi i orijentalni kafić „Mimar Sinan“ gdje smo predvidjeli kratki predah uz nevjerovatan pogled na panoramu grada. Nastavak šetnje prema naselju Eminonu i Egipatskom bazaru začina. Slobodno vrijeme za razgled uz mogućnost ručka na Zlatnom Rogu u nekom od ribljih/mesnih restorana koji se nalaze na ili pored Galata mosta. U dogovoreno vrijeme okupljanje grupe i vožnja tramvajem prema naselju Kabataš odakle se uspinjačom vozimo do trga Taksim gdje nam se nalazi hotel. Dolazak u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.  

2. DAN ISTANBUL LOCCO „SULTANS OLD TOWN“

Doručak. Slobodan dan ili fakultativni obilazak starog dijela grada;

Prvo polazimo prema Aja Sofiji remek-djelu bizantske arhitekture, nekad najveće crkve u Bizantijskom carstvu, koja je naknadno pretvorena u džamiju, a danas je jedno od najvećih graditeljskih dostignuća tog vremena. Ulazimo u objekt sa lokalnim vodičem. Slijedi obilazak hipodroma koji je nekoć bio sportski i društveni centar Konstantinopola, a vidjeti ćemo i poznate Obeliske na hipodromu te slavnu njemačku fontanu. Sijedi razgled džamije Sultana Ahmeta (Plava džamija) iz 17. stoljeća, monumentalnog izdanja i posljednje velike kraljevske džamije, koju je sa 6 minareta izgradio Mehmet Aga da bi nadmašio poznatu Aja Sofiju. Nakon razgleda slobodno vrijeme za ručak. Poslije ručka sastanak sa vodičem u dogovoreno vrijeme na dogovorenom mjestu, te odlazak prema Topkapi palati (doplata za ulaznicu) u kojoj je u 16. vijeku bio smješten harem, državna administracija i vojna uprava, s ukupno 3.000 stanovnika. Sultani su je napustili 1855. godine u korist nove Dolmabahče palate. Razgled sa vodičem koji će trajati oko dva sata, a nakon toga slobodno vrijeme za slikanje i odmor, a sa terase palače Topkapi pruža se prekrasan pogled na Mramorno more i Bosfor. Povratak prema hotelu preko Kapali čaršije – Grand Bazara, jednom od najvećih natkrivenih bazara na svijetu s više od 4000 dućana sa zlatom, tkaninama, keramikom i suvenirima uz nezaobilazno cjenkanje. Slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti. Obzirom da nam se hotel nalazi u srcu Istanbula, u večernjim satima predlažemo Vam da posjetite trg Taksim i Istiklal ulicu u kojoj se nalaze mnogobrojne trgovine, klubovi i restorani. Preporučujemo caffe pauzu ili večeru u restoranu MID POINT odakle se pruža prelijep pogled na Bosfor i azijski dio grada. Slobodno vrijeme. Noćenje.           

3. DAN ISTANBUL LOCCO „EUROASIA TOUR“

Doručak. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti uz mogućnost fakultativnog izleta:

Fakultativni izlet: PANORAMA 1453 + AZIJA + VOŽNJA BRODOM + GALATA TORANJ

Okupljanje na recepciji hotela u 09:00 h. Vožnja tramvajem do muzeja “PANORAMA 1453” (muzej posvećen osvajanju Konstantinopola od strane Fatih Sultan Mehmeda), a nakon obilaska i razgleda ovog jedinstvenog muzeja kao i dijela gradskih zidina, organizovano metroom koji ide ispod Bosfora (MARMARAY) prelazimo na Azijski dio Istanbula u naselje Kadikoy. Slobodno vrijeme za ručak i vlastite aktivnosti. U dogovoreno vrijeme ukrcavanje na feribot. Vožnja Feribotom po Bosforu pored “Djevojačke kule” do naselja Karakoy. Penjanje uspinjačom do Galata tornja gdje je predviđeno slobodno vrijeme za vlastiti razgled. Povratak u hotel pješke Istiklal ulicom. Slobodno vrijeme. Noćenje.

4. DAN ISTANBUL „KRSTARENJE BOSFOROM + USKUDAR + SIRKEDŽI“

Doručak. Slobodno vrijeme ili mogućnost organizovanja fakultativnog izleta; Vožnja tramvajem do naselja Eminonu te ukrcavanje na brod i krstarenje Bosforom između dva kontinenta (razgledanje grada sa Bosfora: Zlatni Rog – najljepši dio Istanbula, Galata most i Galata kula, Džamija Selimija, Dolmabahče palata – posljednje sjedište sultana, Bešiktaš, Ortakoj kvart, Rumeli hisar – čuvena bizantijska tvrđava, Jedi kule (sedam kula), Djevojačka kula…). Iskrcavanje u čuvenom naselju Uskudar poznatom po djevojačkoj kuli koju možete posjetiti u slobodno vrijeme (posebno se plaća ulaz) koje je predviđeno u ovom naselju ili uživati u nekom od restorana uz samu obalu Bosfora. Nakon pauze nastavljamo vožnju metroom (ili brodom) Marmaray ispod Bosfora do naselja Sirkedži gdje se ukrcavamo na tramvaj prema hotelu. Slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti. Noćenje.

5. DAN ISTANBUL – ČAMLIDŽA DŽAMIJA – IZMITSKI ZALJEV – BURSA

Doručak. Odjava iz hotela do 08:00h i polazak prema Bursi. Nakon prelaska preko mosta koji spaja 2 kontinenta „15 Temmuz Sehitler Koprusu“ dolazimo do Čamlidža džamije, najveće džamije u Turskoj. Kapacitet džamije je 63.000 ljudi, a u sklopu džamijskog kompleksa sagrađeni su i muzej, umjetnička galerija, biblioteka, sala za konferencije i ostali popratni sadržaji. Slobodno vrijeme za obilazak džamije. Našu vožnju nastavljamo preko azijskog dijela grada duž izmitskog zaljeva preko impozantnog mosta Osman Gazi, ostatak vožnje novim autoputem od cca 90 km u smjeru Juga Turske prema Bursi. Dolazak u Bursu, antički grad koji je ujedno od 1326. godine prvi glavni grad osmanskih sultana. Ovaj grad bogate historije danas je glavni grad istoimene provincije. Smješten je u plodnoj dolini, okružen visokim brdima. Čeka Vas pravi doživljaj Orijenta – Krivudave ulice, slikovite stare kuće, impozantne džamije i gusto nastanjene ulice bazara te ostali miomirisi Orijenta; mostovi preko dubokih klanaca usred grada, romantična, stara groblja pokraj raskošno smještenih modernih bulevara i poznati termalni izvori – to je Bursa.

Krećemo od posjete najpoznatijem lokalitetu u Bursi, a to je vidikovac gdje se nalazi turbe osnivača Osmanskog carstva, Osman Gazi kao i njegovog sina Orhana. Šetnju nastavljamo prema Zelenoj džamiji, poznatoj i kao Džamija Mehmeda I, te ujedno i drugim dijelovima  većeg kompleksa – Zeleni Mauzolej, mjesto gdje se čuvaju ostaci petog osmanskog sultana Mehmeda I  – Ulu Cami ili Velika Džamija, koju je sagradio veliki sultan Bayezid – Koza Han, nekadašnji bazar svile.  Slobodno vrijeme za ručak i vlastiti razgled te polazak prema hotelu. Smještaj u hotel i slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti. Noćenje.

6. DAN BURSA – PENDIK – BAGDAD ULICA – VIAPORT SHOPPING – AERODROM /22.09.2023.

Doručak i odjava iz hotela. Slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti u Bursi do 12:00h nakon čega krećemo prema jednom od najvećih outlet centara Istanbula, a to je VIA PORT outlet koji je poznat po raznolikoj i povoljnoj robi mnogih nama poznatih brendova. Slobodno vrijeme do polaska prema aerodromu. Polazak prema aerodromu najkasnije u 16:00h. Check in te let za Sarajevo u 18:50h. Slijetanje u Sarajevo u 19:40h po lokalnom vremenu.

• SULEJMANIJA + EMINONU: 15,00 EUR
• SULTANS OLD TOWN: 15,00 EUR BEZ ULAZNICA
– DOPLATA ZA TOPKAPI DVORAC 40,00 EUR (opcionalno bez Harema)
• EUROASIA TOUR: 35,00 EUR
• KRSTARENJE BOSFOROM + USKUDAR: 30,00 EUR
• PAKET SVIH IZLETA: 95,00 EUR: 90,00 EUR + TOPKAPI

*Svi fakultativni izleti i posjete su na dobrovoljnoj bazi, plaćaju se predstavniku agencije u inostranstvu i za iste nismo u mogućnosti izdati fiskalni račun niti bilo koju vrstu potvrde.
*Moguća je promjena redoslijeda fakultativnih izleta i posjeta u skladu sa vremenskim i drugim uslovima, što ne može utjecati na kvalitetu programa.

OBAVEZNO PROVJERITI DATUM VAŽENJA PASOŠA – PASOŠ MORA VAŽITI JOŠ MINIMALNO 150 dana OD DANA ULASKA U TURSKU! ZA OVO PUTOVANJE POTREBAN JE BIOMETRIJSKI PASOŠ.

Kalkulacija rađena na bazi 45 osoba.  Agencija zadržava pravo izmjene programa, cijene ili termina u slučaju nepredviđenih okolnosti (demonstracije, požari, zemljotresi).