Kipar "Sjever & Jug"

od 1549 KM

/po osobi

ERĐAN – FAMAGUSTA – LARNACA – NIKOZIJA – ST. HILARIUM – KYRENIA

Sa oko 340 sunčanih dana godišnje Kipar važi za najtoplije ostrvo Mediterana, što ga ujedno čini i najsunčanijom zemljom u ovom dijelu svijeta… Kipar je najbolje čuvana tajna Mediterana: voljen zbog svog opuštenog i mirnog života, prelijepih plaža, bogate flore i faune, ljubaznog i gostoprimivog stanovništva. Ovaj dragulj smješten na raskrsnici Evrope, Azije i Afrike, predstavlja jedinstveno geografsko područje, koje je više nego fantastično mjesto za uživanje i odmor na preko 285 km dugoj i predivnoj obali, uz kristalno čisto more pogodno za sve vodene sportove i obalne aktivnosti. Pokrajina Kipar vrlo je interesantna i bogata historijskim znamenitostima. Na Kipru živi više od 350 vrsta ptica, može se naći oko 1600 različitih vrsta biljaka između kojih svakako najviše impresioniraju kiparske orhideje, a sa svojim antičkim gradovima i građevinama svrstava se u jednu od vrhunskih destinacija.   

I DAN 07.10.2023. / SARAJEVO – ISTANBUL – SJEVERNI KIPAR - FAMAGUSTA (Gazimagusa)

Sastanak putnika na sarajevskom aerodromu 90 minuta prije polijetanja. Nakon carinskih i graničnih formalnosti, let za Istanbul, sa Turkish Airlines-om  let TK 1022 u 09:10 sati. Slijetanje u Istanbul nakon čega slijedi nastavak leta za Erdžan predviđen u 13:40h (TK 968) – Po slijetanju na aerodrom Erdžan (Turski Ercan) u 15:20h slijedi transfer od aerodroma do Famaguste gdje ćemo boraviti 2 noći. Na putu prema hotelu slijedi panoramski razgled grada. Dolazak u hotel. Smještaj. Slobodno vrijeme. Večera. Noćenje.

II DAN „JUŽNI KIPAR – LARNACA“

Doručak. Slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti ili fakultativni izlet u Larnacu.  Nakon kraće vožnje, prelazimo Tursko-Grčku granicu te dolazimo u Larnacu, zatim obilazimo Finikudes, (najpoznatiji dio grada koji je omiljen među turistima), nastavljamo dalje prema marini Larnaka koja je druga najveća luka na Kipru. Trg Evropa koji odiše posebnim duhom te našu turu nastavljamo prema tvrđavi koja je sagrađena u 14. stoljeću. Srednjovjekovna tvrđava u Larnaki jedna je od najmanjih na ostrvu, ali bez obzira na to, čuva svoje artefakte i zagarantovano će vam ponuditi fantastičnu turu kroz prošlost. Turu nastavljamo prema najčuvenijem vjerskom objektu u Larnaki, crkvi Svetog Lazara, koja je jedan od najznačajnijih bizantskih spomenika na cijelom Kipru. Naš obilazak nastavljamo prema tradicionalnoj gradskoj četvrti Laiki Gitonja (Laiki Geitonia) u kojoj su smješteni kafići, barovi i pabovi, kao i radionice tradicionalnih zanimanja gdje slobodno vrijeme možete iskoristiti za ručak u nekom od popularnih restorana ili da probate girose – najpoznatiji street food u Larnaci. Nakon slobodnog vremena vraćamo se prema Famagusti. Dolazak u hotel. Večera i slobodno vrijeme. Noćenje.

III DAN „FAMAGUSTA & NICOSIA“ – KYRENIA (GIRNE)

Doručak i odjava iz hotela. Slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti do polaska prema Kyreniji ili fakultativni izlet „FAMAGUSTA & NICOSIA“. Famagusta (Gazimagusa) je mirna i luksuzna regija koja se pruža na najljepšoj plaži cijelog ostrva Kipar, sa hotelima turskog standarda, na velikim posjedima. Grad Famagusta je sagrađen na temeljima starog grada Salamisa, koji ima veoma zanimljivu historiju sa sve čuvenim “gradom duhova”. Grad krase zidovi sa Otelovim tornjem, Gotska katedrala Sv. Nikole iz 13. vijeka pretvorena u džamiju. Uske ulice popločane kaldrmom vode ka tornju. Duž njih su radnje u kojima se prodaju tekstil, zlato, koža i različiti grnčarski proizvodi, a pored mora su restorani koji nude kombinaciju grčko-turske kuhinje. Slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti (povratak u hotel za goste koji nisu odabrali izlet). Nastavak putovanja prema Nikozija – glavni grad Kipra i posljednji podijeljeni glavni grad na svijetu, od 1974.g. je tzv. „zelenom ili Atila linijom“, podijeljen na tursko-kiparski i grčko-kiparski dio (gosti koji su odabrali fakultativni izlet razgled nastavljaju u pratnji vodiča, a gosti koji nisu odabrali izlet imaju slobodno vrijeme do nastavka vožnje prema Kyreniji).

Tokom obilaska imat ćete priliku vidjeti Predsjedničku palaču; zgrade koje su oštećene tokom rata; Ledra Palace, jedina granična vrata između sjevernog i južnog dijela otoka; gotičku katedralu sv. Sofije, danas Selimiye džamija; Bedesten palaču, izvorno izgrađenu kao crkva, a danas je multikulturni i izložbeni prostor; Büyük han, jedno od najznačajnijih arhitektonskih zdanja otomanskog razdoblja i omiljeno turističko mjesto u gradu zahvaljujući trgovinama i restoranima unutar kompleksa. Prošetat ćemo i ulicom Dereboy, najživljim dijelom grada s puno restorana, barova i trgovina. Slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti i u dogovoreno vrijeme nastavak vožnje prema hotelu koji se nalazi u mjestu Girne u Kyreniji.

Smještaj i slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti. Hotel koji smo odabrali za našu grupu nalazi se tačno na obali pa slobodno vrijeme može da se iskoristi za kupanje ili šetnju gradom obzirom da je na pješačkoj distanci do grada. Noćenje.

IV DAN „FREE AS A BIRD“

Doručak. Slobodan dan za vlastite aktivnosti. Noćenje.  4, 5, 6 i 7. dan smo predvidjeli za kupanje i relaksaciju izuzev poludnevnog izleta i zbog toga smo za smještaj odabrali resort hotel koji je direktno na plaži.

V DAN „KYRENIA LOCCO & Bellapais“

Doručak. Slobodan dan za vlastite aktivnosti ili poludnevni fakultativni izlet gdje smo predvidjeli obilazak Kyrenije. Kienija je lučki grad na sjevernoj obali Kipra, prepun historijskih spomenika i prelijepih prizora. Poznata po antičkoj tvrđavi u kojoj u sklopu muzeja možete vidjeti  i ostatke antičkog grada. Da velike kule zamka Kirenija mogu da pričaju, sigurno bi nam ispričale vrlo zanimljive priče. Svaki osvajač od Ričarda Lavljeg Srca do Turaka ovom je dvorcu dao nešto jedinstveno. Dvorac je u obliku pravougaonika i sadrži cisternu za vodu, tamnicu, kapelu i muzej, ali najveća atrakcija je savako pogled koji se pruža sa bedema iznad luke. U zapadnom krilu dvorca nalazi se čuvena tamnica gdje je ljubomorna kraljica Eleonora Aragonska, žena Petra I, mučila njegovu trudnu ljubavnicu Žanu L’Aleman. Oko stare luke, između Kanbulat Kadesija i Kale sokaka, nalazi se Stari grad, najživopisniji dio Kirenije.

Prošetat ćemo Sokakom Age Džafer Paše i razgledajte džamiju Age Džafer Paše, sagrađenu 1859. godine. U blizini se nalazi i drevna grčkorimska grobnica.Tokom poludnevnog izleta obići ćemo ostatke dvorca Sv. Hilariona koji je zajedno sa svojim okolišem nadahnuo Walta Disneya da stvori crtanu priču o Snjeguljici. Put, tokom kojega možete uživati u prelijepom pogledu na kyrenijsku obalu  nastavljamo prema tipičnom kiparskom selu Bellapais koje se nalazi u planinskom lancu Pentadaktylos; ovdje ćemo posjetiti lijep primjer gotske arhitekture, manastir Abbey iz 13.vijeka. Slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Opcionalno večera i slobodno vrijeme. Noćenje.

VI DAN „FREE AS A BIRD“

Doručak. Slobodan dan za vlastite aktivnosti. Noćenje

VII DAN (13.10.2023. PETAK) KIRENIJA – ERDŽAN – ISTANBUL – SARAJEVO

Doručak i slobodno vrijeme do odjave iz hotela. Polazak prema aerodromu u 13:00h te dolazak na aerodrom 90 minuta prije leta za Istanbul  u 15:45, TK 969. Predviđeno slijetanje u Istanbul  je u 17:30. Nastavljamo letom za Sarajevo TK1025 U 18:50. Slijetanje u Sarajevo 19:40h po lokalnom vremenu.

1)            JUG & SJEVER / Grčki dio Kipra (70,00 EUR)

2)            NICOSIA & KYRENIA (25,00 EUR)

3)            KYRENIA LOCCO & Bellapais/Saint Hilarion (35,00 EUR)

PAKET SVIH IZLETA: 130,00 EUR = 100,00 EUR (Plaćaju se na licu mjesta predstavniku agencije)

Ovaj program je predviđen za kulturno historijski dio kao i za kupanje na plažama Kireniye.

Kalkulacija rađena na bazi MINIMALNO 40 UPLATA.

ORGANIZATOR  zadržava pravo korekcije cijena uslijed promjena na monetarnom tržištu ili promjena cijena smještaja ili prijevoza. ORGANIZATOR  zadržava pravo izmjene u programu putovanja (redoslijed pojedinih sadržaja u programu uslijed objektivnih okolnosti).