Makedonija

od 389 KM

/po osobi

Da li ste spremni za zajedničku avanturu u zemlji izlazećeg sunca? Vodimo vas u jednu od naših omiljenih destinacija — Republiku Sjevernu Makedoniju.

Obilazimo dva makedonska bisera — Skoplje i Ohrid. Čarobno Skoplje – spoj tradicionalnog i savremenog.  Gigantski spomenici, veličanstveni trg Aleksandra Velikog, najveća makedonska rijeka Vardar, rodni grad Majke Tereze, utvrda Kale sa spektakularnom panoramom, Kameni most koji nas iz novog dijela vodi ka starom… Stara skopska čaršija je srce i duša grada, mjesto gdje ćemo pojesti gravče na tavče, ispiti čašu poznatog Tikveša, ili za one hrabrije čašicu tradicionalne Mastike. Put nastavljamo do Ohrida, kojeg s punim pravom nazivaju makedonskim biserom. 

1. dan 28.09./četvrtak/ BANJA LUKA – DOBOJ – ZENICA – SARAJEVO – UŽICE - SKOPLJE

Polazak iz Banja Luke u 19.00h sa stare autobuske stanice, Doboja 21.00h, Zenice 22.45h i Sarajeva 23.45h.

Noćna vožnja preko Srbije /Užice, Čačak, Niš, Vranje/ i Makedonije do Skoplja uz usputna zadržavanja radi odmora i graničnih formalnosti.

 

2. dan 29.09./petak/ SKOPLJE - noćenje

Nastavak vožnje preko Užica, Čačka, Niša, Vranja i Kumanova do Makedonske prijestolnice Skoplja.

Skoplje, glavni grad Makedonije smješten je u dolini između sedam brda koja prema legendi predstavljaju začaranog zmaja, zaštitnika grada. Po dolasku razgledanje znamenitosti sa lokalnim vodičem grada na obalama rijeke Vardar: gradska utvrda Kale sa koje se pruža prekrasan pogled na Skopje, s jedne strane na novi stadion “Filip II Arena”, a s druge strane na centar grada. Stara željeznička stanica koja je danas Gradski muzej, središnji gradski bulevar, Feudalna kula, kompleks muzeja spomen kuća i spomenik Majke Tereze, najpoznatije i jedine dobitnice Nobelove nagrade za mir iz Makedonije. Trijumfalna kapija Makedonija, Trg Makedonija, glavni trg na kojem je impozantan spomenik „Ratnik na konju“, spomenik Aleksandru Velikom, simbol grada Kameni most iz 6. vijeka koji zapravo spaja stari i novi dio grada, Spomenik Filipu Makedonskom, Mustafa pašina džamija, jedna je od najveličanstvenijih građevina osmanskog razdoblja, Stara Čaršija , najveći otvoreni bazar na Balkanu, zanatski, kulturni i historijski dio Skoplja koji svjedoči o osmanskom utjecaju. Daut Pašin Hamam iz 15.vijeka, danas umjetnička galerija, Sat toranj , Spomenik Skender begu, crkva sv. Spasa koja je djelomično građena pod zemljom zbog starog turskog zakona po kojem su crkve morale biti niže od džamija.

Individualni ručak u jednoj od tipičnih roštiljarnica na skopskoj čaršiji.

Smještaj u hotel i slobodno vrijeme.  Noćenje.

3. dan 30.09. /subota/ SKOPLJE – TIKVEŠ – BITOLA – OHRID-noćenje

Doručak. Odjava iz hotela i vožnja prema Kavadarcima i najstarijoj i najvećoj vinskoj regiji Tikveš u

Makedoniji, s tradicijom proizvodnje vina od 1885. godine. Posjeta i degustacija vina u jednoj od

mnogobrojnih vinarija. Nastavljamo putovanje prema Bitoli, drugom najvećem makedonskom gradu. Po dolasku obilazak antičkog arheološkog lokaliteta antičkog grada Heracles s amfiteatrom, nazvanog po grčkom mitskom junaku Herkulu, a osnovanom za Filipa II. Makedonskog /ulaznica uz doplatu/. Razgled i šetnja centrom grada: katolička crkva Srca Isusovog, pravoslavna crkva sv. Dimitrija, Yeni džamija u kojoj su pronađeni ostaci stare kršćanske crkve, Muzej posvećen Kemalu Ataturku, osnivaču savremene Turske

države koji je srednju vojnu školu završio u Bitoli, šetnja poznatom pješačkom ulicom Širok Sokak, Bezistan – natkriveni bazar, toranj sa satom jedan od simbola grada… Slobodno vrijeme. Nastavak vožnje do Ohrida, grada kojeg su stari Grci prozvali Lindos/ Božanska svjetlost, a Slaveni su mu dali ime Ohrid. Ohridsko jezero jedno od najdubljih i po nastanku najstarijih jezera Evrope, procjenjuje se da je nastalo prije četiri miliona godina u tektonskim kretanjima zemljine kore.

Smještaj u hotel. Noćenje.

4. dan 01.10./ nedjelja / OHRID – SVETI NAUM – OHRID-noćenje

Doručak. Fakultativni izlet: Vožnja do manastira Sv. Naum koji se nalazi na stijeni na najjužnijem

dijelu jezera. Kraće zadržavanje i slikanje kod Muzeja na vodi u Uvali kostiju /autentična rekonstrukcija praistorijskog naselja iz 12. vijeka p.n.e. Muzej prikazuje način života ljudi iz tog perioda. Nastavljamo vožnju do Sv. Nauma. Obilazak kompleksa, u kom je najljepša crkva od kamena i cigle u obliku križa. Sveti Naum je bio učenik Ćirila i Metoda, a bio je poznat po svojoj čudotvornoj iscjeliteljskoj moći. Povratak na Ohrid i nastavak našeg istraživanja Ohrida sa lokalnim vodičem.

Panoramski razgled Ohrida i vožnja brodićem… Razgled i šetnja gradom: Donja porta, crkva sv. Sofije iz 9. vijeka, antički amfiteatar crkva sv. Bogorodice Periblepte (Sv. Klement) — najljepša ohridska crkva, čija je unutrašnjost bogato oslikana freskama, Gornja porta, tvrđava cara Samuila s koje se pruža prekrasan panoramski pogled na grad i jezero, Plaošnik s crkvom Sv. Klimenta i Pantelejmona, mjesto prvog Univerziteta na Balkanu.  Cijeli lokalitet je okružen mozaicima iz 4. vijeka. Čaršija, glavna ulica u starom dijelu grada, bazilika sv. Sofije, gradska pijaca, spomenik Ćirilu i Metodu, Ali Pašina džamija… Slobodno vrijeme za ručak ili kupovinu suvenira u autentičnim ohridskim dućanima poznatim po izuzetnim rukotvorinama i nadaleko čuvenim ohridskim biserima. Kažu da postoje samo dvije porodice Talevi i Filev koje znaju tajnu proizvodnje ohridskih bisera, tradicijom starom preko 100 godina. Fakultativno: večera u jednom od makedonskih nacionalnih restorana s folklornim programom. Noćenje.

5. dan 02.10./ponedjeljak / OHRID – BOSNA I HERCEGOVINA

Doručak i odjava iz hotela. Nastavljamo vožnju kroz Srbiju prema BiH sa kraćim zadržavanjima. Dolazak u kasnim večernjim satima.

  • Smještaj naše grupe je u hotelima 4* (lokalna kategorizacija).
  • Nema popusta za trokrevetnu sobu. Trokrevetne i jednokrevetne sobe su na upit. Budući da hoteli raspolažu s manjim brojem takvih soba potvrda ovisi o raspoloživosti.
  • Makedonija se prostire na oko 25 četvornih kilometara na jugoistoku Starog kontinenta. Graniči s Bugarskom na istoku, s Grčkom na jugu, s Albanijom na zapadu, s Kosovom na sjeverozapadu i sa Srbijom na sjeveru.
  • U zemlji živi oko 2 miliona stanovnika od čega ima najviše Makedonaca (64%) i Albanaca (25%). Glavni i najveći grad je Skopje koji je smješten u dolini rijeke Vardar na sjeverozapadu zemlje.
  • Valuta: nacionalna valuta je denar koja je i jedino sredstvo plaćanja (1 euro = cca. 62 denara).
  • Makedonska kuhinja spoj je turskih, bliskoistočnih i grčkih utjecaja.
  • Zbog tople klime na ovom prostoru uspijeva najrazličitije povrće i voće, pa su jela raznolika, ali i pikantna.
  • U Makedoniji se rado piju lokalno proizvedena vina – osobito Tikveš, kao i rakije.