• Valletta 
  • Mdina 
  • Mellieh 
  • Gozo 
  • Marsaxlokk

MALTA

PROGRAM PUTOVANJA:

od 950 KM

/po osobi

Malta — ostrvo sunca, kulture i umjetnosti. Mala i gusto naseljena ostrvska država u Sredozemnom moru, čine je tri Ostrva od kojih su 2 naseljena. Prva u svijetu je po broju spomenika, zato za Maltu kažu da je muzej na otvorenom.

DAN 1: Sarajevo - Malta

Sastanak na sarajevskom aerodromu 2 sata prije leta. Charter let za Maltu. Transfer do hotela. Noćenje.

DAN 2: Valletta - Mdina

Doručak. Fakultativno; obilazak najmanjeg glavnog grada u Europi. Započinjemo šetnju Vallettom, grad koji je pod zaštitom UNESCA s lokalnim vodičem na našem jeziku. Razgled gradskih vrata,  zgrade Parlamenta, Opere, Manoel -jedno od najstarijih pozorišta u Europi koje još radi. Slijedi nastavak razgleda najvažnijih historijskih gradjevina, kao I vidikovca Barraca. Obilazak vrtova koji su izgradili vitezovi  Sv. Jovana (1573/1578), te vidikovac  s prekrasnim pogledom na luku i utvrđena tri grada.  Posjeta bogato ukrašenoj katedrali Sv. Jovana koja se smatra jednom od najljepših u Europi,u čijoj se raskošnoj baroknoj unutrašnjosti ističe Caravaggiova slika kao i crkveni muzej s prekrasnim zbirkama flamanskih tapiserija. Slobodno vrijeme i transfer do Mdine.

Našu šetnju nastavljamo obilaskom srednjovjekovnog  grada Mdina, ovaj grad opravdava naziv „Tihi grad“ za razliku od moderne i dinamične Vallette. Obilazak započinjemo iznad glavnih vrata zidine, a ulazak kroz utvrđene zidine grada otkriva zadivljujuće palače koje su pripadale malteškom plemstvu. Slobodno vrijeme. Transfer do Slieme. Noćenje.

  • Cijena izleta: 50 eura sa lokalnim vodičem na našem jeziku

DAN 3: Mellieh - Gozo

Doručak. Slobodno vrijeme ili fakultativni izlet na ostrvo Gozo. Kraće zadržavanje u mjestu Meleha i obilazak Parish Churh, sagrađena 1920 godine. Odlazak do vidikovca sa kojeg se pruža predivan pogled na Melehu i Gozo.

Nastavak vožnje prema Ostrvu Gozo, njegovom glavnom gradu Victoria. Slobodno vrijeme za šetnju i ručak. Na Gozu se nalaze i najstariji hramovi Ggantije stariji čak i od Egipatskih piramida.  Povratak na trajekt  i transfer autobusom do hotela u Sliemi. Slobodno vrijeme.

  • Cijena izleta: 60 eura sa lokalnim vodičem na našem jeziku

DAN 4: Tri grada - Marsaxlokk

Doručak. Fakultativno ; Tri stara utvrđena grada smještena u velikoj luci  Grand Harbur ; Vittoriosa, Caspica i Senglea. Staro ribarsko mjesto Marsaxlokk poznato po mnoštvu restorana u kojima se služi riba i po šarenim brodićima – luzza koji s prednje strane imaju oči, za koje se vjeruje da štite ribare na moru.

  • Cijena izleta: 40 eura sa lokalnim vodičem na našem jeziku

DAN 5: Malta - Sarajevo

Doručak. Odjava iz hotela. Ostavljanje prtljaga u hotelu (Luggage room). Slikanje sa litice Popajevog sela, sela u kom je snimljen film o mornaru Popaju. Odlazak do malog mjestašca Bugibba,  gdje uglavnom žive ljudi sa naših prostora. Mogućnost posjete Nacionalnog Akvarijuma u Qawri ,a zatim i  jedne od ljepših plaža Ta Fra Ben plaže gdje možemo ručati u restoranu Sea Side Kiosk i uživati u jednom od najljepših pogleda na Malti. Povratak do hotela i posljednja kupovina suvenira u nekom od tržnih centara (Preporuka Trzni centar Tigne Point).

Transfer do aerodrome Malta (polazak oko 15.00 sati), let prema Sarajevu.

  • Cijena izleta: poklon od agencije i lokalnog vodiča