Od pješčanih pustinjskih dina do plaža, kanjona i planina…

OMAN

PROGRAM PUTOVANJA:

od 1.399 KM

/po osobi

Postoje dijelovi svijeta koji su nepoznati, skriveni i puni iznenađenja. Arabijsko poluostrvo je vjekovima budilo romantične priče o pustinji, drevnim kulturama, beduinima, bogatim zelenim oazama, plantažama hurmi, krdima kamila, ženama obučenim u živopisne nošnje prekrivenih lica, zanimljivim tržnicama, čuvenim arapskim konjima i još mnogo toga zanimljivog kao iz zbirke priča Hiljadu i jedna noć. Upravo jedno takvo mjesto nalazi se u državi Oman, nedovoljno istraženom kutku svijeta.

Sastanak na aerodromu dva sata prije leta. Podjela dokumenata i prijava na let PC 292 (Pegasus Airlines). Polijetanje u 15:55 h, slijetanje u Istanbul u 19:45 h, po lokalnom vremenu, te nastavak leta za Muscat na liniji PC 870 u 21:25 h. Dolazak u Muscat u 03:25 h. Nakon pasoške i carinske kontrole transfer do hotela. Dobrodošli u Oman, arapski dragulj smješten na samom početku Perzijskog zaliva. Poznat je po svojoj bogatoj historiji, prirodnim bogatstvima, šarolikom reljefu i jedinstvenoj kulturi. Sve to je dodatno obogaćeno brojnim arheološkim i historijskim lokalitetima i festivalima koji se održavaju tokom godine. Smješten na uzanom pojasu između planina i mora, glavni grad Omana, Muskat (Muscat) proteže se 50 kilometara duž Arapskog zaliva. Gradsku panoramu ukrašavaju zlatni minareti, utvrđenja i kule i linija Arapskog mora. Cijeli grad podsjeća na jedno veliko utvrđenje uklesano u stijene okolnih planinskih lanaca. Osim centra grada, tu je i Mutrah (Muttrah) gdje se nalazi najveća i najljepša gradska promenada, kao i Ruvi (Ruwi), poznatiji kao “mala Indija’’, gdje su načičkane brojne prodavnice i trgovački centri.

Prijava u hotel. Odmor. U poslijepodnevnim satima fakultativni izlet obilazak grada Muscata (Kraljevska opera – Muttrah Souk – Palača Al Alam) Proći ćemo pored Kraljevske opere impozantnog objekta građenog prema ideji voljenog sultana, koji je oduvijek bio ljubitelj klasične muzike i umjetnosti. Kraljevska opera najznačajniji je kulturni i umjetnički centar cijele zemlje. Ova zgrada odražava savremenu omansku arhitekturu i ima kapacitet da primi maksimalno 1100 ljudi. Opremljena je najsavremenijom tehnologijom i služi za operu, balet i simfonijske koncerte. Njena izgradnja bila je predmet velike polemike među stanovnicima Omana. Postavlja se pitanje da li je jedan tako skup i grandiozan projekat zaista bio potreban zemlji u kojoj većinsko stanovništvo ima nisko obrazovanje ili je sultan izgradio za svoju dušu.

Nedaleko od zgrade opere nalazi se pješčana plaža Qurum Cornichea sa mnoštvom restorana i luksuznih hotela, koja je savršeno mjesto za odmor i relaksaciju. Šetalište uz obalu ima uređeni prostor za piknik na kome lokalno stanovništvo organizuje porodična okupljanja. Qurum Cornichea   je mjesto na kome u nekom od restorana ili jednostavno uz plažu pod palmom možete uživati u predivnom zalasku sunca. U neposrednoj blizini plaže nalazi se i istoimeni park, najveća i najljepša zelena oaza u gradu. Naš obilazak nastavljamo prema oblasti Korniš, šetalištu pored mora.

U njemu se nalazu Mutrah suk, tradicionalna tržnica isprepletana uličicama i uskim prolazima koja važi za jednu od najbogatijih na Arabijskom poluostrvu. U suku možete pronaći mnoštvo zlatara, prodavnica tekstila, začina i još mnogo toga karakterističnog za ovaj region. Pored mnogo različitih opojnih mirisa koje ćete osjetiti jedan je posebno dominantan, a to je miris tamjana. Ova aromatična smola može se pronaći širom zemlje i paljenjem tamjana razvija se neobično jak i prijatan miris koji ćete osjetiti širom tržnice dok prolazite kroz nju. Na kraju Korniša je riblja pijaca, nalazi se uz samu obalu gdje u jutarnjim satima ribari pristaju svojim barkama sa svježim ulovom koji istog dana prodaju. Interesantno je da na pijacama u Omanu nećete sresti žene, ovdje samo muškarci prodaju i kupuju. Na suprotom kraju Korniša nalazi se stara kula sa koje se pruža pogled na cijelu oblast i Omanski zaliv. Nakon kraće pauze nastavljamo prema sultanovoj palači, još jednom primjeru moderne arapske arhitekture, koja služi kao kancelarija šefa države sultana Qaboosa. Svojom šarenom fasadom potpuno dominira trgom na kome se na suprotnoj strani nalazi Nacionalni muzej Omana. Palača Al Alam okružena je tvrđavama Al Jalali i Al Mirani koje su sagrađene 1580. godine za vrijeme portugalske okupacije, danas su pretvorene u muzej koji mogu posjetiti samo visoki zvaničnici koji posjećuju zemlju. Turistima nije dozvoljen ulaz. Slobodno vrijeme, povratak u hotel, večera i noćenje.

Nakon doručka odlazak na fakultativni izlet. U podnožju planine Jabal Akhdaru – zelena planina nalazi se selo Brikat al Mawz, ili (u prijevodu„Banana bazen “), jedno je od najpoznatijih sela u ruševinama. Sa dva seta ruševina, velikom plantažom banana, slikovitim okruženjem i starim sistemom za navodnjavanje Falaj, ovo mjesto je navedeno kao UNESCO-va svjetska baština. Zaklonjeno između ravnice i planine, ovo selo zadržalo je veći dio svog starog šarma (uprkos nedavnoj modernizaciji). U selu postoji nekoliko zanimljivih stvari koje ćemo vidjeti, uključujući tvrđavu, aktivni falaj (kanal za navodnjavanje), neke zanimljive stare zgrade koje su u procesu restauracije i gustu plantažu hurmi kroz koju moramo proći da bi stigli do sela. Nakon obilaska nastavljamo prema Nizwi. Obilazak započinjemo odlaskom do jednog od najstarijih marketa u zemlji Nizwa souq-a. 

Souq je organizovan po vrstama robe. Tu su blokovi za voće i povrće, za ribu, za meso, za hurme, za halvu i zanatski souq. Souq nije velik i neki dijelovi su modernizirani. Sakupljači suvenira imaju također svoj kutak. Oko glavnog trga i na glavnim alejama. Nizwa je posebno poznata po izradi srebrnog kanđara (tradicionalni zakrivljeni bodež). Danas indijski ili pakistanski kovači srebra pod nadzorom omanskih majstora izrađuju, posebno dizajnirane komade za turiste. Nakon obilaska nastavljamo obilaskom tvrđave. Tvrđava u Nizwi je jedna od prvih koju je sultan dao restaurirati. Prepoznatljiva je po ogromnoj kuli. Postoji još od 9. vijeka, ali u današnji oblik je u 17. vijeku dogradio imam Sultan bin Saif Al Yarubi, isti onaj koji je istjerao Portugalce. Bilo je to doba prosperiteta i razvoja, doba kada su „putevi bili sigurni, roba jeftina, profit visok i usjevi bogati “. Gradili su je dvanaest godina. Tu su Omanci pokazali umjeće u izgradnji odbrambenih objekata. Glavna kula je promjera 45m i visoka 30m, s jednako toliko dubokim kamenim temeljem. Do polovine je ispunjena kamenjem kroz koje se penje uskim i strmim stubištem. Na svakom skretanju su debela drvena vrata, iznad kojih su takozvane ‘ubojite rupe’. Kroz njih se proljevalo vruće ulje na napadače ili voda ako su ih pokušali zapaliti. Zavijanje stubišta je onemogućavalo upotrebu udarnih ovnova. S dvadeset i četiri topa i sto dvadeset mušketira kontrolirao se prilaz sa svih strana. Impresivna kula je utvrdi donijela auru nepobjedivosti. Sama utvrda je izgrađena iznad podzemnog vodenog toka koji je osiguravao opskrbu vodom u slučaju opsade. Unutar utvrde mnoštvo je zgrada, terasa, prostorija, stepeništa, prolaza, hodnika i podzemnih tunela. Praznik za oči za sve koji vole čiste linije i jednostavne geometrijske oblike. Unutar tvrđave se nalazi muzej koji prikazuje običaje i život onog doba. S vrha tornja pruža se pogled na cijelu dolinu, planine i grad Nizwu.. Povratak u hotel u Muscatu.  Noćenje.

Doručak. Nakon doručka krećemo na fakultativni izlet prema jednoj od najljepših oaza u Omanu Wadi Bani Khalid.

Ovaj wadi jedan je od najpristupačnijih, najvećih i najslikovitijih wadija u Omanu, jedina oaza u kojoj ima vode tokom čitave godine i postalo je omiljeno izletište. Stranci se dođu kupati, a domaći roštiljaju. Preko mostića ide se do restorana na drugoj strani jezerca. Tu se u hladovini odmaraju oni koji neće plivati. Wadi se sastoji od donjih i gornjih bazena, a svaki varira po veličini, dubini i broju vodopada. Ono što je veoma specifično za ovu oazu je da su bazeni prepuni riba. Nakon kupanja i pauze za ručak nastavljamo prema zlatnim pješčanim dinama pustinje Wahiba Sands. Upoznat ćete pravu beduinsku porodicu uživati u vožnji pješčanim dinama gledati zalazak sunca… kombinaciju boja i kontrast tame i svjetlosti koji pustinji daju veoma specifičan izgled… Povratak u hotel u Muscat. Noćenje. 

Nakon doručka fakultativni izlet, krećemo u obilazak prema gradu Suru. Prva stanica je “Bimmah sinkhole”, Vrtača Bimmah je prirodna znamenitost – nastala je u krečnjaku urušavanjem velike špiljske komore. Raniji stanovnici su vjerovali da je ovu rupu formirao meteorit (“komad mjeseca”). Široka je približno 70 m, duboka 20 – 30 m. Na dnu se nalazi duboko modrozeleno jezero. 

Dalje, nastavljamo putovanje prema Wadi Tiwi. Poznata je kao „Wadi iz devet sela “. Sa svojim nizom smaragdnih bazena i gustim plantažama palmi i banana Wadi Tiwi po ljepoti je gotovo konkurencija svom susjedu, Wadi Shabu, posebno u proljeće kada sve ozeleni s obje strane wadija.

Nastavljamo prema starom pomorskom gradu Sur, poznatom po svom pristaništu i brodogradilištu tradicionalnih omanskih drvenih ribarskih brodova (dhow) koji se i danas grade ručno. Sur je bio važna luka do izgradnje Sueckog kanala. Nalazi se na sjeverno-istočnoj obali Omana, najbliži Indiji, preko njega se s njom najviše trgovalo. Zato su ovdje naučili graditi najbolje brodove. I danas je Sur poznat po tradicionalnoj brodogradnji, taj su stari zanat dobro iskoristili. Drugo, po čemu je Sur poznat širom svijeta, je rezervat Ras al Jinz Turtle Reserve u kojem morske kornjače dolaze položiti jaja. Po dolasku u Sur obilazak brodogradilišta. 

Slobodno vrijeme do povratka. Povratak u hotel u Muscatu. Noćenje.

Doručak u hotelu. Slobodan dan ili mogućnost fakultativnog izleta – cjelodnevno krstarenje brodom. Cijena po osobi 75 EUR. Minimalan broj prijavljenih za realizaciju izleta je 10.

Po dolasku na aerodrom prijava na let PC 871 Muscat –Istanbul 04:25 h., slijetanje u Istanbul planirano u 08:40. Zatim slijedi vezni let PC 291 u 15:30 h Istanbul- Sarajevo. Slijetanje u Sarajevo predviđeno u 15:25 h. Kraj usluge.

Prema trenutnim pravilima, koja su podložna promjenama u zavisnosti od epidemiološke situacije, za ulazak u Oman BH državljanima nije potrebno imati potvrde o vakcinaciji. PCR test nije potreban. Svi putnici koji ulaze u Sultanat Oman obavezni su posjedovati putno-zdravstveno osiguranje sa pokrićem od COVID-a u trajanju od 30 dana.