U srcu Toskane

Firenca, Pisa, Lucca, Cinque Terre

Putovanje u Toskanu 

 PROGRAM PUTOVANJA:

od 395 KM

/po osobi

Putovanje u Toskanu  — Firenca i šira regija Toskane, zavodljiva mjesta za kraća putovanja. Ispunjeni su s mnogo sunčanih dana, kulturom i predivnom arhitekturom, s mnoštvom atrakcija i znamenitosti. Toskana , regija bogate historije i sadržajnog savremenog života, poznata je i po svojim valovitim brežuljcima, renesansnoj umjetnosti i bezbrojnim vinogradima. Uživajte u njenim predivnim malim gradovima i vožnji vozom s pogledom na ljepote Italije. Obilazimo sva mjesta koja se moraju vidjeti, kako biste potpuno doživjeli ovaj nevjerojatan krajolik i njen glavni gradu Firencu — dom mnogih remek-djela renesansne umjetnosti i arhitekture.

Putovanje u Toskanu:

DAN 1 i 2: SARAJEVO-VISOKO–KAKANJ-ZENICA-BANJALUKA-ZAGREB-LJUBLJANA-MONTECATINI TERME

Putovanje u Toskanu , polazak u večernjim satima iz Sarajeva /Zemaljski muzej/ i Zenice. Noćna vožnja preko Zagreba-Ljubljane-Trsta-Venecije-Bologne sa usputnim pauzama do Montecatini Terme. Po dolasku  prijava i smještaj grupe u hotel.

Fakultativno: Odlazak u terme i kupanje Slobodno vrijeme. Noćenje.

DAN 3: MONTECATINI – LUCCA - PISA

Doručak. Putovanje u Toskanu započinjemo fakultativnim izletom u Lucca, rodni grad Giacoma Puccinija. Stara gradska jezgra poznata po svojim iznimno očuvanim renesansnim zidinama te festivalu stripa koji je ujedno i najveći u Evropi. U katedrali sv. Martina na trgu Piazza del Duomo, ne zaboravite pogledati prekrasnu grobnicu Ilarie del Carreto, uspavane ljepotice Lucce, koju je radio Jacopo della Quercia. Poslije zajedničke šetnje gradom iskoristite slobodno vrijeme za penjanje na toranj Guinigi ili se nagradite kafom/sladoledom na trgu Piazza dell’Anfiteatro koji se nalazi na mjestu nekadašnjeg rimskog amfiteatra. Konačno, Pisa sa Trgom čudesa i slavnom krstionicom, katedralom, grobljem i najslavnijim među njima, Kosim tornjem. Povratak u hotel. Noćenje.

DAN 4: MONTECATINI TERME - CINQUE TERRE

Poslije doručka izlet (prijava prilikom rezervacije aranžmana) prema nacionalnom parku Cinque Terre. Ulazimo u Liguriju i dolazimo u grad La Spezia. Cinque Terre je jedno od najslikovitijih i najpoznatijih mediteranskih mjesta Italije, a sastoje se od malih ribarskih naselja Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza i Monterosso. Nalaze se na strmim liticama obale Toskane i idealna su destinacija za one koji žele iskusiti sve čari malih talijanskih sela.

 

Putovanje u Toskanu nastavljamo vozom 

Ukrcavamo se u La Speziji a prva stanica na kojoj izlazimo je Riomaggiore, koju sa sljedećim selom Manarolom, povezuje staza ljubavi. Boravak u Manaroli je možda i najljepši, pauza za kafu i fotografisanje, slobodno vrijeme za istraživanje i ručak. Neke od najboljih street fish food kioska pronaći ćete u Roimaggioreu (Tutti Fritti, u glavnoj ulici) i u Monterossu (Il Bocconcino, odmah do željezničke stanice). Ako uživate u sunčanju i kupanju najviše plaža možete naći u Monterossu al Mare. Nakon slobodnog vremena slijedi povratak vozom u La Speziju i dalje autobusom prema Montecatini terme. Noćenje.

DAN 5: MONTECATINI TERME - FIRENCA - SARAJEVO

Doručak.  Putovanje u Toskanu nastavljamo cjelodnevnim fakultativnim izletom u Firencu (prijava prilikom rezervacije). Izlet vozom u srce Toskane, svjetsko središte kulture i umjetnosti. Udobna vožnja vozom vodi nas u centar grada Santa Maria Novella gdje krećemo u razgled zajedno s lokalnom vodičem koji će nas upoznati sa znamenitostima Firence. Slobodno vrijeme možete iskoristiti, na primjer, u šetnji do najveće tržnice u gradu, Mercato centrale, poznate po izvrsnim delicijama. U blizini možete zaviriti i u dvorište crkve San Lorenzo koje ima prekrasan klaustar, uz doplatu i u kapelu Medici gdje se nalaze grobnice čuvene porodice Medici na kojoj je radio i Michelangelo.

 

Putovanje u Toskanu – Piazzale Michelangelo

Preporuka za posjetu  najljepšeg trga u Firenci – Piazzale Michelangelo. Uživajte u fenomenalnom pogledu, a potom se spustite kroz ružičnjak u četvrt Oltrarno.  Ako volite botaničke vrtove i prirodu, preporučujemo da posjetite vrtove Boboli. Povratak vozom u Montecatini. Slijedi nastavak vožnje autobusom za BiH, preko Slovenije i Hrvatske uz pauze. Dolazak u jutarnjim satima.