• NEW YORK
  • WASHINGTON DC
  • BOSTON

 

 

SAD, ISTOČNA OBALA

PROGRAM PUTOVANJA:

od 2.999 KM

/po osobi

Započnite obilazak Sjedinjenih Američkih Država posjetom džinovskom urbanom centru u New Yorku. Velika jabuka, kako se New York često naziva, je po svemu drugačiji od bilo kojeg drugog garda na svijetu. Nemojte propustiti vožnju brodom oko Manhattana, posjetu Petoj aveniji, Times Squareu, Empire State Buildingu, Central Parku i svjetski poznatim muzejima Guggenheim i Metropolitan muzeju umjetnosti. Pripremite se i za cjelodnevne izlete u Boston ― glavni svjetski centar obrazovanja i kulture i Washington DC ― glavnom gradu Sjedinjenih Država, gradu najcjenjenijih spomenika, memorijala i javnih muzeja u zemlji.

Sastanak putnika na aerodromu Sarajevo, 2 sata prije leta. Prijava na let za New York te let preko nekog od evropskih gradova. Slijetanje u New York. Nakon obavljenih carinskih formalnosti slijedi transfer do hotela na Manhattanu, smještaj u hotel. Noćenje.

Doručak. Slobodno vrijeme ili dvodnevni fakultativni razgled Manhatna. Predlažemo razgled grada autobusom kako bi najbolje upoznali Veliku jabuku, jedno od najjačih multikulturalnih mjesta na svijetu. Proći ćemo kroz sve gradske četvrti Manhattana i vidjeti Gornji Manhattan sa Lincoln centrom koji je središte glazbenih događanja ( tu se nalazi opera Metropolitan, Njujorška filharmonija, Njujorški balet… ); Central Park sa brojnim jezerima i spomenicima; Dakota House dom najpoznatijeg Beatlesa Johna Lennona; Prirodoslovni muzej; veličanstvenu crkvu St.John Devine; teatar Apollo; najstariji univerzitet Columbia; Harlem; »Muzejsku milju« sa svjetski poznatim muzejima Guggenheim i Metropolitan muzej umjetnosti; po mišljenju mnogih najljepšu zgradu New Yorka Chrysler kao i Grand Central postaju izgrađene u stilu art deco; elegantnu Petu aveniju sa najboljim prestižnim hotelima, trgovinama i neboderima. Slobodno vrijeme za ručak i kupovinu. Predlažemo posjet Nacionalnoj biblioteci u kojoj su snimani razni američki filmovi poput Da Vincijev kod, Dan poslije…. Ulaz je besplatan, a ljepota biblioteke koja se prostire na 3 sprata nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Doručak. Nastavljamo sa fakultativnim razgledom grada. Predlažemo vožnju brodom oko Manhattana. Proći ćemo pored Kipa Slobode, koji je poklon francuskog naroda SAD-u, izgrađen 1884g. povodom stote obljetnice američke nezavisnosti postignute 1776g. kao i otok Ellis – dolaznu točku za 17 milijuna useljenika od 1892. do 1954. godine. Ljubitelji mostova doći će na svoje jer će imati prilike vidjeti čuveni Brooklyn bridge koji spaja Brooklyn i Manhattan preko rijeke Hudson. Nakon vožnje brodom nastavljamo razgled Donjeg Manhattana. Madison Square Garden, Flatiron zgradu, poznate četvrti Greenwich Village; Soho; Financijsku četvrt sa poznatom burzom; »Ground Zero« – prostor gdje su bili Blizanci, a srušeni su 2001. u terorističkom napadu; China Town; Little Italy; East Village; zgradu Ujedinjenih naroda, Rockefeller Centar. Nakon razgleda slobodno vrijeme za ručak i shopping ili posjet jednom od muzeja (Guggenheim museum, „MoMa“ ( Muzej moderne umjetnosti ), Museum of Natural History, Art Museum). Odlazak na Empire State Building gdje ćemo sa 320m visine doživjeti New York u predvečerje kada se pale sva svjetla velegrada (fakultativno). Povratak u hotel. Noćenje.

Slobodan dan New Yorku za posjet jednom od mnoštva ponajboljih svjetskih muzeja. Predlažemo uz doplatu cjelodnevni izlet u Boston, grad koji najviše podsjeća na stare europske metropole. Razgled jednog od najpoželjnijih gradova SADa, sa najpoznatijim svjetskim univerzitetima, poput Harvarda i MIT ( moguće dogovoriti grupne razglede ). Boston je jedan od najstarijih gradova SADa, sa bogatom historijom i sa velikom važnosti u nezavisnosti SAD. U razgledu ćemo proći dobar dio tzv. Freedom Traila ili staze slobode, 2,5 milje označene staze kroz važne elemente historije grada i države. Slobodno vrijeme u kojem predlažemo ručak u jednom od brojnih tradicionalnih restorana. Oko 17 sati napuštamo Boston i vraćamo se prema New Yorku. Noćenje.

Slobodan dan za osobne programe u New Yorku. Preporučujemo, uz doplatu, cjelodnevni izlet u glavni grad SAD-a, WASHINGTON, D.C. Razgled: US Capitol (Kongres, Kongresna biblioteka, Vrhovni sud, Senat) – grandiozna avenija The Mall na kojoj se nalazi većina nacionalnih muzeja koji su u Washingtonu besplatni, spomenik Georgeu Washingtonu, Lincoln Memorial, avenija Pennsylvania, zgrada Državnog arhiva (Deklaracija o nezavisnosti) – sjedište FBI-a, Bijela kuća, State Department, spomenik podizanja zastave na Iwo Jima – Arlingtonsko groblje, spomenici veteranima Korejskog i Vijetnamskog rata, stanica Union, Nacionalni muzej zrakoplovstva i svemira. Za one koji ostaju u New Yorku imaju cijeli dan za uživanje u raznim sadržajima koje pruža ovaj grad. Povratak u hotel u večernjim satima. Noćenje.

Doručak. Slobodno vrijeme ili zajednička šetnja do jedne od novijih atrakcija grada Hudson Yards i the Vessel, impresivne zgrade koja je visoka 45 metara ima 154 međusobno povezana stepeništa te gotovo 2500 stepenica. Do vrha možete doći pješice ili liftom, a usput imate oko 80 mjesta za predah i fotografiranje. Ulaz je besplatan. Nakon toga prošetat ćemo Parkom budućnosti koji se nalazi odmah uz the Vessel. Nadzemna stara teretna željeznička pruga preobličena je u javni park dug cca 2.50 km uobličen u prekrasnu zelenu šetnicu koja se proteže kroz nekoliko okruga. Na samoj šetnici nalaze se mjesta za sjedenje, uzvišenja i vidikovci gdje možete uživati u prekrasnom pogledu koji se pruža na grad i rijeku Hudson na zapadnoj strani Manhattana. The High Line je postao jedan od najslavnijih parkova i urbanih javnih mjesta na svijetu. Povratak u hotel po stvari te transfer do aerodroma.

Let na relaciji New York Sarajevo preko nekog od Evropskih gradova. Dolazak u Sarajevo u večernjim satima.