Sofija & Plovdiv

PROGRAM PUTOVANJA:

od 239 KM

/po osobi

Posebno smo se posvetili drugom najstarijiem glavnom gradu u Evropi, Sofiji, koja se nalazi u srcu Bugarske. Ulice Sofije ispunjavaju historijski spomenici, kao što je ekstravagantna crkva Aleksandra Nevskog, koja se nalazi u centralnom dijelu grada. Odvojili smo dan i za posjetu drugom najvećem gradu u Bugarskoj – Plovdiv, europskoj prijestolnici kulture za 2019. godinu.

DAN 1 i 2: ODREDIŠTE - SOFIJA

Polazak ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu u kasnim večernjim satima – cca 00:00h (četvrtak na petak). Vožnja kroz BIH i Srbiju uz pauze po potrebi grupe. Dolazak u Sofiju u prijepodnevnim satima. Smještaj grupe u hotel. Kraći odmor. Zatim u pratnji vodiča odlazak do centralnog dijela grada. Mogućnost za fakultativni obilazak drugog najstarijeg glavnog grada u Evropi u pratnji lokalnog vodiča: Katedrala Aleksandra Nevskog – ekstravagantna građevina koja je simbol ne samo Sofije, nego i cijele Bugarske, a ujedno je i jedna od najvećih pravoslavnih crkava na svijetu, crkva Sv.Sofije, zgrada Parlamenta, Trg Alexandra Batenberga, Predsjednička palata, ruska crkva Sv.Nikolaja, Narodno pozorište, crkva Sv. Petke Samardžijske, ostaci rimske Serdike, džamija Banya Bashi koja potječe iz šesnaestog stoljeća, sofijska sinagoga koja je i najveća na Balkanu i rađena je kao preslika poznate bečke sinagoge… Slobodno vrijeme za individualni obilazak grada. Navečer mogućnost organizacije tradicionalne bugarsku večeru s folklornim programom. Noćenje.

DAN 3: SOFIJA - PLOVDIV

Doručak. Mogućnost za slobodan dan u Sofiji, ili za organizovanje fakultativnog izleta u PLOVDIV – jedan od najljepših gradova u Bugarskoj. Plovdiv je drugi grad po veličini u Bugarskoj te grad kojemu je ime dao Filip II. Makedonski. Po dolasku slobodno vrijeme ili preporučujemo fakultativni obilazak u pratnji vodiča: Gornji i donji grad, stare bugarske kuće, nevjerojatno očuvano rimsko pozorište. Osjetit ćemo predivnu atmosferu uskih uličica starog Plovdiva. Povratak u Sofiju. Slobodno vrijeme. Noćenje.

DAN 4: SOFIJA - ODREDIŠTE

Doručak. Slobodno vrijeme. Odjava iz hotela. Polazak prema BIH u podnevnim satima. Vožnja uz pauze po potrebi grupe. Dolazak na odredište u kasnim večernjim satima. Kraj programa.

Napomena:  Kalkulacija rađena na bazi 40 putnika.