Istočna Turska

od 1949 KM

/po osobi

DIYARBAKIR–TATVAN– AHLAT –MANSKRIT– VAN –DOGUBEJAZIT – KARS – ANI – ERZURUM

Na ovom dugo najavljivanom programu posjetit ćemo nevjerovatnu Istočnu Tursku, istražiti njenu kulturu i tradiciju, te proučiti historiju krajeva iz kojih potiču korijeni civilizacije. Putovat ćemo padinama Kavkaza i Ararata uz granice država Gruzije, Armenije, Azerbejdžana, Irana, Iraka i Sirije. Ploviti jezerom Van, posmatrati Ararat iz palate Isak-paše, proći pokraj historijskog Sarikamisa, i najzad upoznati čuvenu Vansku mačku po kojoj je ovo putovanje dobilo naziv.          

1. DAN 14.10. (SUBOTA) SARAJEVO – ISTANBUL – DIYARBAKIR

Okupljanje na Sarajevskom aerodromu u 07:00h, te prijava na let TK1022 za Istanbul u 09:10 h, aviokompanijom Turkish Airlines. Dolazak na Istanbulski aerodrom, putovanje nastavljamo letom TK2604 u 13:35h za grad Diyarbakir koji je smješten u jugoistočnoj Anadoliji i u koji stižemo u 15:30h.

Zbog svog geografskog položaja tokom historije ovaj grad je bio domaćin mnogim civilizacijama. Tragovi mnogobrojnih civilizacija i dalje se mogu zapaziti po ulicama grada, sokacima, u crkvama, mostovima. Prošlost nije iščezla već je postala svakodnevni dio njegovog okruženja…. Hititi, Asirci, Perzijanci, Rimljani, Vizantijci, Abbasi, Seldžuci, Osmanlije….Diyarbakir je grad koji je bio domovina za 33 različite civilizacije. Uslijed činjenice da predstavlja kapiju Azije ka Mezopotamiji, Diyarbakir je tokom historije uvijek bio bitan trgovinski centar i most koji povezuje kulture. Kako se nalazio na Putu svile, najljepši hanovi i mostovi su izgrađeni upravo ovdje. Ulu džamija, tvrđava Diyarbakir i Bašta Hevsel su najvrjednije historijske i kulturne građevine.

Da li ste znali da se Velika džamija (Ulu džamija) u Diyarbakiru smatra jednim od najsvetijih mjesta na svijetu? Nekada crkva, a od 1091. godine je pretvorena u džamiju od strane seldžučkog šaha – Malik Shah-a i smatra se jednom od najstarijih u Anadoliji.

Transfer do hotela uz panoramski razgled grada. Prijava u hotel. Obilazak nekih znamenitosti grada iz programa. Večera. Slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti. Noćenje.          

2. DAN 15.10. (NEDJELJA) DIYARBAKIR

Doručak. Obilazak drugog dijela grada i tvrđave Diyarbakir do 12:00h.

Tvrđava Diyarbakir u sebi sadrži tragove svih civilizacija koje su prošle kroz ovaj grad. Tvrđava je oblikovana skladno vremenu i njegovim kulturnim potrebama a stara je oko 7000 godina. Na kapijama zidova koji se protežu u dužini od 5,5 km, na natpisima, kaligrafskim ukrasima se mogu primijetiti tragovi starih civilizacija. Zidovi, izgrađeni u dva reda, imaju 4 glavne kapije i nakon Kineskog zida ovo su najduži zidovi na svijetu. Bašta Hevsel je prostor koji je smješten između Zidova Diyarbakira i rijeke Tigar. Na hiljade godina se koristi i kao poljoprivredno dobro. Ovo je možda i najstariji hambar žitarica u Mezopotamiji. Panorama regije predstavlja pravi vizuelni doživljaj za posjetioce. Veličanstveni zidovi i bašte su smješteni u prirodnoj regiji i kao takvi su uvršteni na 14. teritorijalno tursko nasljeđe, a  2015.g i na UNESCO-vu listu svjetskog nasljeđa.

Slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti. (suvenirnice, tržni centri, gradska tržnica, shopping…). Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

3. DAN 16.10. (PONEDJELJAK) DIYARBAKIR – TATVAN (220 km)

Doručak. Napuštanje hotela u 10:00h. Slobodno vrijeme za shopping i vlastiti obilazak do 13:00h.

Polazak prema Tatvanu u 13:30h, gradu na obali jezera Van i najvećoj luki na jezeru Van. Panoramski obilazak grada, smještaj u hotel. Večera. Slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti. Noćenje.

4. DAN 17.10. (UTORAK) TATVAN – AHLAT – MALAZGIRT – VAN (cca 200 km)

Doručak. Nakon doručka vožnja obalom jezera Van prema Ahlatu gdje se po nekim tvrdnjama rodio Ertegul Gazi. Po dolasku u Ahlat obilazak historijskog gradića u istočnoj Anadoliji gdje se nalazi najveće svjetsko muslimansko groblje. Ahlat se nalazi na obali jezera Van u pokrajini Bitlis u jugoistočnom dijelu Turske. Turci Seldžuci su ga koristili kao vojnu bazu za napad na unutrašnje dijelove Male Azije koji su bili pod vlašću Vizanta. Ahlat je postao turski grad nakon bojišta Manzikert u 1071.god.; grad je pun turskog groblja koja su u to vrijeme korištena za skladištenje municije, a nišani s natpisima su postavljeni kao najstarija turskosmanska tradicija. Zato je Ahlat prihvaćen kao najveće tursko islamsko groblje s više od 8000 nadgrobnih spomenika i sarkofaga. Grobnice i kamenje u Ahlatu su jedinstveni a Ahlat je danas prihvaćen kao najveći muzej na otvorenom u Turskoj. Masovni Ahlatovi grobovi i nadgrobni spomenici koji odražavaju tursku arhitekturu srednjeg vijeka nalaze se u starom dijelu grada. Oko 1000 njih je jako velikih dimenzija; 3,5-4 metra visine i imaju lijepe dekoracije s natpisima kao pravougaonim oblicima sa svake strane. Svaki od njih je jedinstven i  ima vlastitu priču. Niti jedan nije isti. Ahlatski spomenici su stari otprilike 900 godina i naučnici ih smatraju starim pisanim dokumentima u turskoj historiji. Natpisi su detaljno ispitani i sa arapskog jezika prevedeni su na turski. Turska vlada je proglasila Ahlat jednim od očuvanih područja i podnijela zahtjev da UNESCO preuzme Ahlatove nadgrobne spomenike na popis Svjetske baštine 1983. godine.

Nakon razgleda Ahlata nastavak putovanja prema gradu Malazgirtu na kome je 1067. godine Seldžučki vojskovođa Alp Arslan u čuvenoj bitci pobijedio bizantsku vojsku, te otvorio mogućnost širenja Seldžuka na prostore Bizantije.

Posjeta poljani na kojoj je odigrana čuvena bitka, te spomen području koje je podignuto u to ime. Nastavak putovanja prema gradu Van. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

5. DAN 18.10.2023. (SRIJEDA) VAN

Doručak. Program u gradu Van. Grad Van je smješten na 1750 m nadmorske visine, historijski poznat još iz VIII vijeka prije nove ere. Gradom su redom vladali Armenci, Perzijanci, Arapi, Seldžuci te Osmanlije. Grad se nalazi na najvećem jezeru u Turskoj, jezeru Van, ukupnog obima 430 km. Po dolasku u grad otisnut ćemo se na brodsku vožnju prema najvećem otoku Akdamar koji se nalazi oko 60km jugoistočno od grada Van (20-ak minuta vožnje brodom). Ostrvo oblikom podsjeća na duboku cipelu na čijem se donjem dijelu nalazi najpopularnija destinacija otoka, a to je Jermenska Crkva Svetog Krsta iz X vijeka. Motivi vanjskog dijela crkve pričaju priče iz Biblije a unutrašnji zidovi su obloženi freskoslikarstvom u pretežno svjetlo-plavoj, bijeloj i crnoj boji. Po povratku odlazimo na tvrđavu Van koja se nalazi 5 km zapadno od centra grada. Najraniji dijelovi palače potiču iz IX vijeka prije naše ere a najnoviji iz XIII vijeka kada su tvrđavu nadogradili Seldžuci. Osim raznolikih dijelova tvrđave, na najvišem dijelu nalazi se antički natpis u klinastom pismu poznatog perzijskog kralja Kserksa kojeg je historija zapamtila kao pokretača Drugog grčko-perzijskog rata. Iz seldžučkog perioda nadogradnje tvrđave, na južnom dijelu, nalaze se ostaci starog grada Vana koji je bio naseljen sve do XX vijeka a i sada se mogu vidjeti obrisi prijašnjih nastamba. Jasno nasljeđe Seldžuka se može vidjeti u velikim starim minaretima koji u kontrastu s malim džamijama predstavljaju pravi užitak za oči. U podnožju tvrđave sazidane su stare kućice od pečene gline i slame.

Odlazak prema “Kući Van mačke”.  Mačka Van poznata je širom svijeta po svom bijelom krznu i očima različite boje, posebna je po tome što voli vodu i kupa se u jezeru. U svijetu je registrovano nešto manje od pet stotina mačaka. S obzirom da je veoma rijetka, država je odlučila da zaštiti ovu vrstu mačke pa je na 10 km od grada  na obalama jezera napravila kuću nalik malom zoološkom vrtu, kompleks je sastavljen od  zgrada sa različitim prostorijama u kojem živi oko cca 80 mačaka. Spoljašnji dio ograđen je žicom u kojem mačke šetaju. Unutar kuće nalazi se veliki stakleni dio u koji, uz pratnju, možete ući i pomaziti mačke. Nakon obilaska put nastavljamo prema Van bazaru. Slobodno vrijeme do povratka u hotel. Večera. Noćenje.

6. DAN 19.10.2023. (ČETVRTAK) VAN – DOGUBAYAZIT – KARS (cca 350km)

Rani doručak, polazak prema gradu Kars. Usputni obilazak vodopada Muradiye. Vodopad Muradiye na rječici Bendimahi visok je 15 metara, a ovih dana je mjesto koje obilaze lokalni i strani turisti uživajući u jesenjim bojama u njegovoj blizini. Četrdeset metara dug most izgrađen od kestenovine savršeno se uklapa u ambijent. Muradiye vodopad je jedno od najposjećenijih mjesta kad su u pitanju nadolazeći turisti. Djelomično se zamrzne kada temperatura padne ispod nule. Putovanje živopisnim predjelima ka gradiću Dogubayazit u samom podnožju Ararata, najviše planine u Turskoj, 5156m. Snijegom prekrivena vulkanska kupola koja se u svetim knjigama označava kao mjesto gdje se nasukala Nuhova arka. U podnožju planine Ararat nalazi se bajkovita Palata Ishak paše koja će Vas sigurno ostaviti bez daha budući da izgledom podsjeća na priče iz 1001 noći. Izgradnja palate Ishak paše počela je 1685.godine a završena je gotovo 100 godina kasnije. Palata je kompleks od 336 prostorija sastavljen od unutrašnjeg i vanjskog dvorišta, medrese, džamije, odaja za sluge i gardu, zatvora, harema, hamama i bašte. Ova Palata je drugi najveći sultanski kompleks poslije čuvenog Topkapija. Palatu je izgradio kurdski namjesnik Ishak paša koji je novac potreban za izgradnju sakupio naplaćivanjem putarine karavanima koji su kroz ovaj gradić prolazili na “Putu svile”. Palata se također nalazi na UNESCO-voj listi čekanja za upisivanje u listu Svjetske baštine. Originalna pozlaćena vrata palate se sada čuvaju u St.Petersburgu. Ukoliko vremenski uslovi budu dozvoljavali idemo na obronke planine Ararat i lokalitet Nuhove arke.

Nastavak putovanja prema gradu Karsu. Prijava u hotel, te nakon kraćeg odmora, obilazak grada Kars. Budući da se grad nalazi na sjecištu armenske, kavkaske, ruske i turske kulture, arhitektura Karsa je zanimljiva kombinacija građevinskih stilova ovih kultura. Najpoznatija građevina u Karsu je Karski zamak koji se nalazi na brdu iznad grada, a potiče iz armenskog razdoblja. Današnji oblik je poprimio u 13. stoljeću u doba sultana Murata III za vrijeme rata sa Perzijom u 16. stoljeću. Ispod dvorca se nalazi armenska katedrala iz 10. stoljeća , današnja džamija. Slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti. Večera. Noćenje.

7. DAN 20.10.2023. (PETAK) KARS - ANI - ERZURUM (205km)

Doručak. Polazak prema granici s Armenijom kako bi posjetili Ani Harabeleri, srednjovjekovnu prijestolnicu armenskog carstva iz X vijeka. Od milja nazvan gradom “1001 crkve” ovaj grad je na vrhuncu svoje moći bio među najvećim gradovima svijeta. Tragovi nekada velikog carstva i razvijene kulture i danas su vidljivi na ruševinama koje su postale nezaobilazna turistička atrakcija na istoku Turske. Ovo arheološko blago je 2016.godine uvršteno na UNESCO-vu listu svjetske baštine. Kao nekadašnje nezaobilazno stajalište na “Putu svile”, arheološki kompleks Anija sadrži građevine u rasponu od VII do XIII vijeka uključujući zidine, hramove, crkve, džamije, mostove, stare nastambe i mnogo toga drugog. Sve građevine su u dobroj mjeri očuvane tako da ćete bez sumnje uživati u svojevrsnoj šetnji kroz prošlost.

Povratak prema Erzurumu. Na 1768m.n.v. između Erzuruma i Karsa nalazi se Sarikamis, čuveno skijalište, gdje se zimi izmjere najniže temperature, te ovaj predio i zvanično važi za najhladniji u Turskoj. Također je poznat i po jednom od najvećih stradanja turskih vojnika gdje je za vrijeme I svjetskog rata od tifusa umrlo ili se smrzlo 75 000 turskih vojnika. Kratka pauza na poljima Sakaramisa radi odavanja počasti umrlim vojnicima.

Dolazak u Erzurum. Smještaj u hotel. Večera. Slobodno vrijeme za večernju šetnju Erzurumom. Noćenje.

8. DAN 21.10.2023. (SUBOTA) ERZURUM

Doručak. Obilazak znamenitosti unutar grada Erzuruma. Erzurum se nalazi na nadmorskoj visini 1950m, i to je najhladniji veliki grad u Turskoj, u čijoj okolini se nalaze poznata skijališta. Obilazak Yakutye medrese izgrađene početkom XIV vijeka i smještene u starom jezgru grada. Građevina je u obliku pravougaonika s unutrašnjim vrtom, nekadašnjim sobama za učenike, umjetničkim slikama i motivima koji su očuvani u izvornom stanju. Medresa se danas koristi kao etnografski muzej turske i islamske umjetnosti.

Po obilasku medrese, u neposrednoj blizini nalazi se i Cifte Minare medresa (u prijevodu “Medresa s dva minareta”) koja je izgledom još impresivnija od prethodne. Ovu medresu je izgradila kćerka tadašnjeg seldžučkog sultana 1271.godine. Najveća medresa u Anadoliji je prvenstveno bila teološka škola, da bi se kasnije koristila kao skladište baruta i oružja u kasnijim ratovima. Promjera 35×40, s minaretima visine 26m i s dva sprata, medresa je ukrašena orijentalnom kaligrafijom a izgrađena je uz same zidine Starog grada. U južnom dijelu kompleksa nalazi se i turbe. Kao i svaki drugi grad u Turskoj, tako i Erzurum ima svoj trgovački centar (Rustem Pasa Caravansaray) u čijoj unutrašnjosti su prodavnice nakita, među kojim je najpopularniji napravljen od obsidiana i oltu kamena, za koji mještani vjeruju da posjeduje iscjeliteljske moći. Erzurum ne smijete napustiti bez da probate najpoznatije jelo ovog kraja – Cağ kebabı. U restoranima ćete sami “motati” ovu mesnu poslasticu, a ako ostane mjesta, baklava sa pistacijama, odličan je izbor da se s osmijehom vratite kući. Večera. Noćenje.

9. DAN 22.10. (NEDJELJA) ERZURUM – ISTANBUL – SARAJEVO

Rani doručak. Odjava iz hotela do 06:00h. Polazak prema aerodromu. Let TK2709 u 08:35h za Istanbul. Slijetanje u Istanbul u 10:45h. Nastavak putovanja letom TK1025 u 12:50h za Sarajevo gdje dolazimo u 13:35h. U avionima su obezbjeđeni obroci. Odobrena nosivost prtljaga je 23kg i 8kg ručnog prtljaga.

*cijene izražene po osobi u dvokrevetnoj / trokrevetnoj sobi.

  • Na ovom putovanju broj mjesta je ograničen
  • CIJENA ARANŽMANA formirana je na osnovu trenutnih cijena naftnih derivata te ostalih usluga koje nam pružaju partnerske institucije (avio kompanija, partnerska agencija, hotelijeri, prijevoznici, vodiči). U slučaju poskupljenja cijena usluga koje nam isti pružaju, agencija zadržava pravo poskupljenja cijene aranžmana srazmjerno poskupljenju kod partnera.

OBAVEZNO PROVJERITI DATUM VAŽENJA PASOŠA – PASOŠ MORA VAŽITI JOŠ MINIMALNO 150 dana OD DANA ULASKA U TURSKU! ZA OVO PUTOVANJE POTREBAN JE BIOMETRIJSKI PASOŠ.

Kalkulacija rađena na bazi 45 pax.  Agencija zadržava pravo izmjene i dopune programa te otkaza programa u slučaju nedovoljno prijavljenih klijenata.