BOSANSKA DOLINA PIRAMIDA

Visoko

PROGRAM PUTOVANJA:

od 23 KM

/po osobi

Najveći svjetski kompleks piramidalnih građevina.

Sastoji se od Bosanske piramide Sunca (Visočica) koja je, s visinom od više od 220 metara, znatno viša od Keopsove piramide, zatim Bosanske piramide Mjeseca (Plješevica) visoke 190 metara, Piramide bosanskog Zmaja (Buci) od 90 metara, te obrađenih uzvišenja Hrama Majke Zemlje (Krstac) i Piramide Ljubavi (Cemerac).

Piramide Sunca, Mjeseca i Zmaja formiraju pravilan jednakostraničan trougao s međusobnom udaljenošću vrhova od 2.170 metara. Orijentacija stranica svih piramida je pravilna, prema kosmičkom sjeveru. U Zaključcima Prve međunarodne naučne konferencije o Bosanskoj dolini piramida u augustu 2008. pedeset pet vodećih svjetskih stručnjaka iz 13 zemalja je zaključilo da su “bosanske piramide arheološki fenomen kojeg treba intenzivno istraživati.”

Georadarska i termalna snimanja piramida su potvrdila postojanje prolaza i prostorija unutar piramida. Analize uzoraka blokova s Bosanske piramide Sunca na institutima za materijale u BiH, Francuskoj i Italiji su pokazale da je riječ o betonu najbolje kvalitete, kojim je prekrivena piramida. Prema radiokarbonskim analizama provedenim 2011. u Poljskoj i pedološkim analizama (2006.) bosanske piramide su građene prije vise od 10.000 godina. Podzemni labirint ispod Visokog se pruža desetine kilometara i sastoji se od prolaza, prostorija i vjestačkih podzemnih jezera.

Istraživanja su započeta u aprilu 2005. kada je antropolog dr. sci. Semir Osmanagić postavio hipotezu o postojanju kompleksa piramida i mreže podzemnih tunela, a nastavljena 2006. formiranjem neprofitne Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”.

 Danas je ovo istraživanje najveći svjetski arheološki projekt koji privlači desetine hiljada turista u Visoko (BiH) svake godine.

Polazak u 09:00 sati sa dogovorenog mjesta. Zajednički obilazak tunela sa lokalnim vodićem, nastavak šetnje kroz park Ravne. Ručak (fakultativno) u gradu Visoko, te obilazak Bijele Džamije u Visokom. Povratak u popodnevnim satima.