Zanzibar

od 3.350 KM

/po osobi

Savršenstvo plavetnila, bijelog pijeska i laganog povjetarca koji povremeno njiše kokosove palme samo su neki od razloga koji će Vas privući u ovu rajsku destinaciju. Luksuz o kojem svako sanja ovdje je začinjen veselim afričkim domaćinima koji će Vas uz veliki osmijeh ugostiti na ovom veličanstvenom ostrvu. Zanzibar je i ostrvo začina gdje se možete prepustiti čarobnim doživljajima uz mirise i okuse vanilije, cimeta, đumbira i klinčića. Osim najljepših plaža na svijetu koje pružaju savršeni odmor, Zanzibar nudi fascinantne izlete i atrakcije koji će Vas odvesti u najljepše lagune gdje možete uživati s dupinima, u veličanstvene šume u kojima se skrivaju jedinstvene i zaštićene životinje ili na avanturističko safari iskustvo koje ćete pamtiti doživotno.

1/2. dan 29.11/30.11.2023 Sarajevo – Dubai – Zanzibar

Okupljanje grupe na međunarodnom aerodromu Sarajevo 3 sata prije leta . Prijava na let FZ 762 za Dubai. Polijetanje u 14:20h.  Slijetanje u Dubai u 22:40h. Nastavak leta za Zanzibar na letu FZ 1259 u 02:30h. Slijetanje u Zanzibar je predviđeno u 07:00h +1/30.11.2023 god. Dobrodošli na Zanzibar!!!

Nakon obavljenih pasoških i carinskih formalnosti, transfer do hotela  ”Sunset Bungalows Kendwa 4*”. Hotel se nalazi u Kendwi, sjeverni dio ostrva, koji važi za najljepše plaže Zanzibara. Na ovoj plaži moguće je kupanje i ukoliko je oseka, jer su razlike minimalne između plime i oseke, za razliku od ostatka ostrva. Smještaj u hotel, slobodno vrijeme za odmor.  Pronađite svoje mjesto na plaži i uživajte na vrelom afričkom suncu dok vam osvježenje pruža tek ubrani kokosov orah.  Noćenje.

3. dan 01.12.2023. Zanzibar

Doručak. Nakon doručka fakultativni  obilazak  Stone Town, Nakupenda, Prison Island – cjelodnevni izlet. Na sat vremena i 15 minuta od smještaja nalazi se stari dio glavnog grada Zanzibara na čijem tlu se odigravala burna historija. Sa lokalim vodičem obilazimo značajne dijelove grada, saznat ćemo nešto novo o rodnom gradu Fredija Merkurija, o sultanima koji su vladali ostrvom, najkraćem ratu u historiji, o životu lokalaca Zanzibara, proći ćemo kroz lokalni market. Nakon obilaska koji traje oko 2h, pravimo pauzu za šetnju i ručak, nakon čega se ukrcavamo na brod i idemo do 30 minuta udaljenog Prison Islanda –ostrvo na kojem se gradio najveći zatvor za sve zatvorenike Istočne Afrike, ali nikada nije zaživio – već je poslužio kao karantin za oboljele od kolere. Ostrvo naseljavaju Aldabra kornjače, druga najveća vrsta kornjača na svijetu, gdje najstarija ima 198 god. Nakon druženja sa njima, idemo do 40 minuta udaljenog pješčanog spruda, gdje uživamo uz svježe tropsko voće, sunce i okean. U dogovoreno vrijeme  povratak u  hotel. Noćenje.         

4. dan 02.12.2023. Zanzibar

Doručak. Nakon doručka fakultativni  obilazak Farma začina – poludnevni izlet. Sat vremena vožnje do jedne od najvećih državnih farmi u Zanzibaru. Tamo će nas lokalni vodič sprovesti kroz farmu, objašnjavajući kako se koji začini uzgajaju i koriste u medicini, ishrani i kozmetici. Drugari iz sela pokazat će nam kako se brzo penje uz kokosovu palmu, probat ćemo tropsko voće i moći da kupimo neke od najkvalitetnijih začina. Ostatak dana slobodan za plažu. U dogovoreno  vrijeme  povratak u hotel. Noćenje.

5. dan 03.12.2023. Zanzibar

Doručak. Slobodan dan za  odmor i rekreaciju. Noćenje.

6. dan 04.12.2023 Zanzibar

Doručak. Nakon doručka fakultativni  odlazak na SAFARI BLUE s uključenim ručkom-cjelodnevni izlet.  Vožnja od sat i po vremena od hotela do mjesta ukrcavanja na dhow tradicionalne brodove – 40 minuta plovidbe do prve stanice – pješčanog spruda, gdje se kupamo i uživamo u voću. Zatim prelazimo brodom do mjesta za snorkeling, dobijamo maske, disaljke i peraja i istražujemo ribice i korale Indijskog okeana. Zatim, ulazimo u lagunu, prirodni bazen okružen mangrovim drvećem u kojem se kupamo, sve do ručka na ostrvu Kwale. Roštilj od morskih plodova, ili piletina za one koje morske plodove ne vole. Slobodno vrijeme na ostrvu i povratak u Kendwu oko 18:30h. Noćenje.

7. dan 05.12.2023. Zanzibar

Doručak. Nakon doručka  odlazak u posjetu Morske zvijezde, The Rock, Kae Funk – cjelodnevni izlet. Vožnja od 1h i 40 minuta do sela Pongwe, u kojem se nalazi čuveni simbol Zanzibara – The Rock restoran sagrađen na stijeni. Nakon pauze za slikanje ispred restorana, ukrcavamo se na brodove i odlazimo do obližnjeg mjesta na pučini gdje živi mnogo morskih zvijezda, koje ćemo moći da vidimo prilikom snorkelinga. Nakon zvijezda, odlazimo do 20 minuta udaljenje Kae Funk plaže – tamo se smještamo u funky plažnom baru i kupamo do zalaska sunca – kada počinje akrobatski show uz logorsku vatru i dernek na plaži uz afričku muziku. Povratak u hotel u večernjim satima. Noćenje.

8. dan 06.12.2023 Zanzibar

Doručak. Slobodan dan za  odmor i rekreaciju. Noćenje.

9. dan 07.12.2023 Zanzibar

Doručak. Nakon doručka fakultativni  odlazak Mikumi Safari-cjelodnevni izlet. Ukoliko neko ima želju da ode na safari – najbolja opcija je Mikumi nacionalni park četvrti po veličini od 22 parka u Tanzaniji, Mikumi jedan je od omiljenih dnevnih safarija sa Zanzibara.

Program: Transfer od hotela do aerodroma u ranim jutarnjim satima, check-in na let na aerodromu i 45 minuta let do Nacionalnog parka Mikumi gde će nas sačekati vodič i safari džip. Vožnja kroz savanu dok očekujemo da vidimo životinje koje naseljavaju park: lavovi, slonovi, bivoli, žirafe, zebre, nilski konji, leopardi, pitoni, gnuovi, antilope. Pauza za ručak i nastavak vožnje do povratnog leta oko 16h. U hotelu smo nazad oko 18:30h. Noćenje.

10/11. dan 08.12-09.12.2023 Zanzibar – Dubai- Sarajevo

Doručak. Odjava iz soba do 10:00h; odlaganje prtljage u prostor predviđen za prtljagu. Slobodno vrijeme 17:30h. Transfer na aerodrom oko 18:00 h. Po dolasku na aerodrom  prijava na let FZ 1688 za Dubai. Polijetanje u 22:20h. Slijetanje u Dubai u 04:55h. Nastavak  leta za Sarajevo FZ 761  u 10:00h. Slijetanje u Sarajevo u 13:20h.

Prijave i rezervacije najkasnije do 20.09.’23. Prilikom rezervacije, potrebno je uplatiti min. 40% od ukupne cijene aranžmana. Ostatak uplate najkasnije 21 dan prije polaska.

 •  Stone Town, Nakupenda, Prison Island – cjelodnevni izlet 65 EUR
  Cijena izleta uključuje: Transfer od hotela i nazad, ulaznice prilikom pješačke ture (osim ulaznice za muzej Fredija Merkjurija, po nama nema potrebe ulaziti, ali ko želi može u slobodnom vremenu, 8$ po osobi), brod do 2 ostrva i nazad, voće, voda i sokovi, ulaznica za Prison Island i Nakupendu. – u pratnji vodiča na našem jeziku
 •  Blue Safari – cjelodnevni izlet 55 EUR
  Cijena izleta uključuje: transfer od hotela i nazad, ulaznica za Blue Safari, brod, ručak, voće, voda i sokovi, oprema za snorkeling. – u pratnji vodiča na našem jeziku
 •  Farma začina – poludnevni izlet 45 EUR
  Cijena izleta uključuje: transfer od hotela i nazad, ulaznica za farmu, voće. – u pratnji vodiča na našem jeziku
 •  Paket 3 izleta : 140 EUR
  o minimalni broj putnika za realizaciju izleta 10 putnika
 •  Mikumi Safari –cjelodnevni izlet 480 EUR
  Cijena izleta uključuje: transfer od hotela do aerodroma i nazad, povratna avio-karta ZNZ – Mikumi, ulaznice za nacionalni park, safari vozilo, dozvola za vožnju u parku, vozač/vodič, ručak i flaširana voda. – vodič na engleskom jeziku

• Organizator putovanja zadržava pravo promjene cijene u slučaju promjene kalkulativnih elemenata od strane avio kompanije.
• Ukoliko se ne ispuni kvota za minimalni broj prijavljenih putnika, agencija zadržava pravo otkaza aranžmana, o čemu je dužan pismeno obavijestiti putnike.
• Avio kompanija zadržava pravo promjene satnice letova, u skladu sa propisima koji postoje u međunarodnom avio saobraćaju. Agencija nije odgovorna za otkazivanje, odgađanje, kašnjenje letova ili izgubljenu prtljagu.

STORNIRANJE PUTOVANJA OD STRANE PUTNIKA:
• 5% ako se putovanje otkaže od dana potpisa ugovora do 45 dana prije početka putovanja (blagovremeni otkaz)
• 10% za otkaz od 44 do 30 dana prije početka putovanja
• 20% za otkaz od 29 do 20 dana prije početka putovanja
• 40% za otkaz od 19 do 15 dana prije početka putovanja
• 80% za otkaz od 14 do 10 dana prije početka putovanja
• 95% za otkaz od 9 do 6 dana prije početka putovanja
• 100% ako se putovanje otkaže od 5 do 0 dana prije početka putovanja ili kada putovanje već započne, ili u toku putovanja

 1. Struja – 220 V, odnosno napon struje je isti kao kod nas ali su vam potrebni adapteri za utičnice: ulaz je kao u Velikoj Britaniji (tri pljosnata).
 2. Valuta – tanzanijski šiling. Omjer, 1 eur – 2500 šilinga; 1$ - 2350 šilinga
 3. Cjenkanje – apsolutno.
 4. Voda – nikako nije za piće.
 5. Religija- Muslimani 99%, ostali 1%
 6. Lokalno vrijeme: + 2h u odnosu na vrijeme u BIH a +1h tokom ljetnog računanja vremena
 7. Kartice: Prihvaćene u većini hotela, ali ne i u mnogim prodavnicama i svakako ne na lokalnim pijacama. Budite spremni da platite proviziju od 5 – 10% ako plaćate karticom.
 8. Obavezno je korištenje krema za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom
 9. Na put ponijeti udobnu obuću i ljetnu, laganu garderobu. Međutim, večeri mogu biti svježije pa ponesite nešto dugih rukava, kao i tanje duge pantalone.
 10. Za svakodnevnu osnovnu potrošnju na Zanzibaru će vam biti potrebno oko 30 – 40€ dnevno po osobi (bez fakultativnih izleta)
 11. Ako kupite sveže voće ili povrće na ulici ili pijaci, perite ih flaširanom vodom
 12. Zube perite flaširanom vodom
 13. Tokom ronjenja nemojte sakupljati školjke i korale, jer time uništavate koralne grebene. Zabranjeno je iznošenje školjki, minerala, korala i drugih predmeta iz prirode i za to se može platiti kazna na samom aerodromu prilikom izlaska iz zemlje.